Severnokorejski voditelj Kim Džong Un na zasedanju centralnega komiteja Delavske partije Koreje v Pjongjangu. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un na zasedanju centralnega komiteja Delavske partije Koreje v Pjongjangu. Foto: Reuters

Severnokorejsko zunanje ministrstvo najostreje obsoja in zavrača izjavo Nata, ki "spodbuja novo hladno vojno in globalno vojaško konfrontacijo" ter "zahteva novo silo in nov način ukrepanja", je po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA sporočil tiskovni predstavnik ministrstva.

Voditelji Nata so na vrhu v Washingtonu v sredo v skupni izjavi obtožili Severno Korejo, da z zagotavljanjem neposredne vojaške pomoči Moskvi podžiga rusko agresijo v Ukrajini.

"Deklaracija z vrha v Washingtonu, ki je bila pripravljena in objavljena 10. julija, dokazuje, da ZDA in Nato, zreduciran na njihovo orodje za konfrontacijo, predstavljata najresnejšo grožnjo svetovnemu miru in varnosti," je dejal tiskovni predstavnik.

Pjongjang je še navedel, da so ameriške namere vojaške širitve z državami Nata in azijskimi partnerji, vključno z Južno Korejo in Japonsko, "temeljni vzrok za resno ogrožanje regionalnega miru, izjemno poslabšanje mednarodne varnosti in sprožajo svetovno oboroževalno tekmo".

Južna Koreja in Združene države so sicer podpisale smernice o vzpostavitvi integriranega sistema razširjenega odvračanja za Korejski polotok, da bi se postavili zoper jedrske in vojaške grožnje Severne Koreje.

Članice Nata so na vrhu Kitajsko pozvale, naj ustavi vso materialno in politično podporo ruskim vojnim prizadevanjem. Vrh je obtožil tudi Iran in Severno Korejo, da z neposredno vojaško podporo Moskvi podpihujeta vojno v Ukrajini.

Severna Koreja je že večkrat zanikala, da bi Moskvi dobavljala orožje. Vendar pa sta junija severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ruski predsednik Vladimir Putin podpisala sporazum, ki predvideva vzajemno vojaško pomoč v primeru napada, poroča AFP.

Voditelji Nata so sicer na vrhu v Washingtonu v skupni izjavi tudi opozorili, da je pri omogočanju ruske agresije na Ukrajino ključna Kitajska. Kitajsko so pozvali, naj ustavi vsakršno materialno in politično podporo ruski vojaški agresiji na Ukrajino.

Peking se je v četrtek ostro odzval s pozivom zavezništvu, naj preneha napihovati t. i. kitajsko grožnjo. "Kitajska ni ustvarila ukrajinske krize," so sporočili iz kitajskega predstavništva pri EU-ju.