V Pjongjangu se je v petek začelo osmo zasedanje razširjenega centralnega komiteja vladajoče partije. Foto: Reuters
V Pjongjangu se je v petek začelo osmo zasedanje razširjenega centralnega komiteja vladajoče partije. Foto: Reuters

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je prvi dan srečanja (v petek) poročala, da so predstavniki stranke pregledali gospodarske zadeve za prvo polovico leta 2023 ter razpravljali o zunanji politiki in obrambnih strategijah za "spopadanje s spremenjenimi mednarodnimi razmerami".

Izjav voditelja Kima ali drugih predstavnikov niso navedli, sporočili so le, da se bo srečanje nadaljevalo še najmanj en dan.

Severnokorejsko gospodarstvo je v krizi po desetletjih slabega upravljanja in ameriških sankcijah zaradi jedrskega programa, razmere pa so se še poslabšale po zaprtju meje s Kitajsko, glavno trgovinsko partnerico, med pandemijo covida-19.

Zasedanje centralnega komiteja sovpada z napetimi varnostnimi razmerami na Korejskem polotoku. Severna Koreja je v zadnjih mesecih povečala število testiranj raket, ki so zmožne nositi jedrsko konico. Skupno naj bi Pjongjang od začetka leta 2022 preizkusil že približno sto raket, poroča Guardian.

Ameriška podmornica v Busanu. Foto: Reuters
Ameriška podmornica v Busanu. Foto: Reuters

ZDA razkazale podmornico in obsodile "provokacije"

V četrtek je Pjongjang v odgovor na skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA v bližini meje med Korejama v vzhodno morje izstrelil dve balistični raketi kratkega dosega. ZDA so na razkazovanje vojaške moči odgovorile na enak način in v južnokorejsko pristanišče Busan pripeljale podmornico na jedrski pogon USS Michigan.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki se odpravlja na obisk Kitajske, je medtem govoril z južnokorejskim zunanjim ministrom Park Jinom. Ministra sta govorila o dvostranskih odnosih, Severni Koreji ter odnosih med Pekingom in Seulom.

Ministra sta ostro obsodila "ponavljajoče se severnokorejske provokacije" ter se dogovorila, da bodo skupaj z Japonsko v Varnostnem svetu Združenih narodov pozvali Kitajsko, naj "zavzame konstruktivno vlogo pri jedrskem razoroževanju".