Ši Džingping bo ostal predsednik države tudi po dveh mandatih. Foto: Reuters
Ši Džingping bo ostal predsednik države tudi po dveh mandatih. Foto: Reuters

Pri politiki do covida-19 je šlo za "vsesplošno vojno ljudi za zaustavitev širjenja virusa", je dejal Ši. Ti ukrepi so rešili življenja, a so tudi otežili življenja Kitajcev in prizadeli gospodarstvo, piše BBC. V državi je vse več nezadovoljstva zaradi zaprtja in omejitev potovanj.

V četrtek je prišlo v Pekingu do redkega, manjšega protesta, ko so bili z mostu v mestu spuščeni transparenti proti Šiju in politikam glede covida-19.

Ši je v govoru naslovil tudi vprašanje Tajvana, za katerega Kitajska trdi, da ji pripada. Samoupravni Tajvan se medtem vidi ločenega od celinske Kitajske.

Ši je pred kongresom kitajske komunistične stranke pisal severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu in mu sporočil, da je danes bolj kot kadar koli pomembno, da Peking in Pjongjang okrepita komunikacijo, enotnost in sodelovanje, poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

V pismu, ki je odgovor na Kimovo čestitko glede kongresa, je Ši izrazil pripravljenost okrepiti odnos med državama, tudi z namenom "obrambe miru in stabilnosti v regiji in preostanku sveta".

Predsednik je dejal, da Peking "nikoli ne bo obljubil, da ne bo uporabil sile" in da se "popolna združitev naše države mora in bo zgodila". Ravno glede vprašanja Tajvana je prejel Ši največji aplavz. Iz Tajvana so se že odzvali. Iz predsedniškega urada so sporočili, da se ne odrekajo svoji suverenosti.

Glede Hongkonga je Ši dejal, da so tam "kaos" spremenili v "vladanje". Po tamkajšnjih množičnih demonstracijah leta 2019 proti vladavini centralne vlade je Peking sprejel obsežno zakonodajo, ki je olajšala pregon protestnikov in disidentov.

Ši je ponovil podporo zasebnemu sektorju in temu, da se dovoli, da ima trg vlogo, medtem ko Kitajska izpopolnjuje "socialistični gospodarski sistem" in spodbuja "skupno blaginjo".

Napovedal je pospešitev izgradnje vrhunske vojske, pozval je tudi k zagotavljanju dobave hrane in energije ter izboljšanju spopadanja z nesrečami.

Ši je omenil tudi delitve znotraj kitajskega političnega establišmenta. Dejal je, da je njegova vladavina "odstranila resne skrite nevarnosti v stranki". V času njegovega predsednikovanja so preganjali korupcijo tudi v vrhu stranke, a kritiki pravijo, da je šlo v bistvu za politične čistke.

Na kongresu naj bi okoli 2300 delegatov Šija potrdili za tretji mandat na položaju generalnega sekretarja stranke, kar bo novost. Do zdaj je namreč veljala omejitev dveh mandatov, da bi preprečili vzpon novega Mao Cetunga. Leta 2018 pa je parlament to pravilo ukinil, kar pomeni, da bi lahko Ši ostal vodja do smrti.

Sorodna novica Kitajski komunisti združeni okoli tovariša Šija
Začetek kongresa kitajske komunistične partije