Če bodo Šiju potrdili še tretji mandat, bo to prvič po revolucionarnem voditelju Mao Cetungu, ustanovitelju kitajske partije. Foto: EPA
Če bodo Šiju potrdili še tretji mandat, bo to prvič po revolucionarnem voditelju Mao Cetungu, ustanovitelju kitajske partije. Foto: EPA

Kot utemeljujejo v partiji, je namen resolucije povzeti "velike dosežke in zgodovinske izkušnje partije". A resolucija naj bi bila tudi priprava na partijski kongres naslednje leto jeseni, Ši pa naj bi si predvsem utrdil oblast. Prvo tovrstno "zgodovinsko resolucijo" so sprejeli leta 1945, drugo leta 1981, tretjo pa nameravajo zdaj.

Zasedanje centralnega komiteja, ki se ga udeležuje okoli 400 vodilnih članov partije, poteka za zaprtimi vrati.

Najmočnejši voditelj po Mao Cetungu

Že pred začetkom zasedanja je partija začela glasno propagando v korist Šiju. Med drugim je državna tiskovna agencija o njem objavila obsežen prispevek, v katerem ga je opisala kot "odločnega človeka akcije, poglobljenih misli in čustev, človeka z zgodovino, ki je naklonjen inovacijam, človeka, ki gleda naprej in je predan neutrudnemu delu".

Ši tudi sicer velja za najmočnejšega kitajskega voditelja po Mao Cetungu. Njegovo vodenje Kitajske sta zaznamovala velik gospodarski vzpon države in odločen boj proti korupciji.

Kitajska je postala tudi zelo samozavestna v zunanji politiki in krepi svojo vojaško moč, s tem pa zaskrbljenost preostalih držav v regiji in svetu.

Je pa Šijevo vodenje Kitajske obenem zaznamovala krepitev represije v pokrajini Šinjang, v Tibetu in v Hongkongu.

Tudi znotraj partije si je ustvaril nesporen primat, ki spominja že na kult osebnosti. Odstranil je glavne politične tekmece in praktično nima konkurence. Ustvaril je celo lastno politično teorijo, znano kot misli Ši Džinpinga, o kateri poučujejo študente.