Prizor s shoda
Prizor s shoda "roza pika" kot parado ponosa imenujejo v Singapurju. Foto: Reuters

Legalizacijo homoseksualnih spolnih odnosov je v televizijskem prenosu oznanil singapurski premier Lee Hsien Loong, poroča BBC.

Sporno zakonodajo bodo odpravili, saj gre za "pravo stvar, ki jo bo večina Singapurcev sprejela". Po njegovih besedah so "geji zdaj bolje sprejeti", razveljavitev člena 377A v kazenskem zakoniku pa bo državo uskladila "z družbenimi navadami in prinesla nekaj olajšanja istospolno usmerjenim Singapurcem".

Singapur se je s tem po Indiji, Tajvanu in Tajski pridružil vrsti azijskih držav, ki so nedavno legalizirale homoseksualne spolne odnose.

LGBT skupnost je leta pozivala k ukinitvi člena 377A. Foto: Reuters
LGBT skupnost je leta pozivala k ukinitvi člena 377A. Foto: Reuters

Singapur ohranjal zakonodajo, a je ni uveljavljal

Sporni člen 377A je v singapurski kazenski zakonik v 30. letih prejšnjega stoletja zapisala kolonialna britanska vlada. Gre za dopolnilo člena 377, ki je prepovedoval "občevanje proti redu narave". 377A je uradno prepovedoval spolne odnose moških z moškimi, a je v praksi veljal za vse homoseksualne odnose, poroča BBC.

Singapurska vlada je zakonodajo ohranjala, vendar je v zadnjih letih v praksi ni uveljavljala, zato je v mestu zaživela LGBT+ skupnost, vključno z gejevskimi bari, poroča BBC.

"Končno nam je uspelo"

LGBT+ skupnost je kljub temu več let pozivala k spremembam kolonialne zakonodaje. "Končno nam je uspelo, navdušeni smo, da bo ta diskriminatorni, zastareli zakon končno umaknjen. Obstaja občutek, da je morda trajalo malo predolgo, a se je moralo zgoditi. Danes smo srečni," je za BBC povedal gejevski aktivist Johnson Ong.

Koalicija skupin za pravice skupnosti LGBT+ je razveljavitev zakona označila za "težko pridobljeno zmago in zmagoslavje ljubezni nad strahom", vendar je tudi opozorila, da gre le za prvi korak k popolni enakosti.

Premier Lee Hsien Loong je dejal, da so
Premier Lee Hsien Loong je dejal, da so "geji zdaj bolje sprejeti". Foto: Reuters

Definiranje zakona kot skupnosti moškega in ženske

Izrazili so zaskrbljenost, ker je premier Lee z razveljavitvijo zakona napovedal močnejšo pravno definicijo zakonske zveze kot zakona med moškim in žensko, kar bi otežilo legalizacijo porok homoseksualcev.

Premier je dejal, da Singapur ostaja tradicionalna družba, v kateri si mnogi želijo ohraniti družinske in družbene norme. Aktivisti opozarjajo, da bo to le še utrdilo diskriminacijo v družbi.