Prizor iz Hanoja. Foto: Reuters
Prizor iz Hanoja. Foto: Reuters

Tajfun Jagi je sever Vietnama, Laosa, Mjanmara in Tajske zajel konec tedna. Prinesel je obilne padavine, ki so povzročile poplave in zemeljske plazove. Sunki vetra so dosegli tudi do 149 kilometrov na uro. Gladina Rdeče reke v Vietnamu je dosegla najvišje vrednosti v zadnjih 20 letih.

V Vietnamu je umrlo 155 ljudi, še 141 pa je pogrešanih, poročanje tamkajšnjih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Meteorologi opozarjajo, da se bodo poplave v državi nadaljevale tudi v prihodnjih dneh, zato pristojni v Hanoju že izvajajo evakuacije prebivalcev, ki živijo ob Rdeči reki.

Poplave in zemeljski plazovi, ki jih je povzročil tajfun, so najmanj štiri smrtne žrtve zahtevali tudi na Tajskem, v pokrajinah Čiang Mai in Čiang Rai na severu države.

Evakuacije potekajo tudi v pokrajini Luang Namtha v sosednjem Laosu, kjer naj bi doslej umrl najmanj en človek. Poplavne vode težave povzročajo tudi ponekod v Mjanmaru.

Jagi je bil sicer najmočnejši tajfun na tem območju v več kot desetletju in najmočnejši na severu Vietnama v zadnjih 30 letih. Do nedelje zvečer je nato oslabel v tropsko nevihto.

Preden je v soboto dosegel Vietnam, je pustošil tudi po južni Kitajski in Filipinih, kjer je skupno terjal najmanj 24 življenj.