Poplave grozijo Sydneyju. Foto: EPA
Poplave grozijo Sydneyju. Foto: EPA

Avstralske oblasti so sporočile, da je v zvezni državi Queensland umrlo najmanj devet ljudi, v Novem Južnem Walesu pa štirje. Narasle vode so odnašale avtomobile in prisilile v evakuacijo več deset tisoč ljudi, ko so narasle vode dosegle balkone in strehe hiš.

Potem ko je neurje povzročilo razdejanje v Queenslandu, se je premaknilo južno, tako da zaradi močnega deževja in vrste poplav veljajo opozorila pred poplavami v Novem Južnem Walesu, vključno s Sydneyjem. Širšemu območju največjega avstralskega mesta grozijo "smrtno nevarne" hudourniške poplave, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vremenoslovci opozarjajo na možnost silovitih neviht z močnim deževjem, uničujočim vetrom in debelo točo. Premier Novega Južnega Walesa Dominic Perrottet je prebivalce opozoril, da so nove poplave mogoče ob obali zvezne države, in jih pozval, naj sledijo navodilom reševalnih služb.

Foto: EPA
Foto: EPA

Namestnik predsednika vlade Novega Južnega Walesa Paul Toole je opozoril, da je zdaj pozornost na Sydneyju, saj je močno deževje pričakovati več dni. Glavni jez Warragamba, ki leži na jugozahodu mesta, je dosegel svoje zmogljivosti, tako da se je voda v zgodnjih urah v sredo po lokalnem času začela razlivati, je dejal.

Prebivalci že zapuščajo območje

Prebivalce na območju je pozval k evakuaciji, če jo bodo oblasti odredile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters poroča, da so zaradi prihajajočega neurja evakuirali več bolnišnic, domove pa naj bi v strahu pred poplavami zapustilo več deset tisoč ljudi.

Gasilci in reševalci medtem nadaljujejo z odzivom na"tisočletne poplave", kot so jih poimenovali. Ponoči so izvedli 300 reševanj in med drugim rešili 93-letno žensko z njene vzmetnice, plavajoče tik pod stropom poplavljene zgradbe.