Svetovalec ZDA za nacionalno varnost Jake Sullivan in kitajski zunanji minister Vang Ji. Foto: Reuters
Svetovalec ZDA za nacionalno varnost Jake Sullivan in kitajski zunanji minister Vang Ji. Foto: Reuters

Sullivana so na pekinškem letališču sprejeli veleposlanik ZDA na Kitajskem Nicholas Burns in predstavniki kitajskega zunanjega ministrstva. Med obiskom, ki bo predvidoma trajal do četrtka, se bo Sullivan med drugim sestal z Vang Jijem, s katerim sta se v zadnjem letu in pol srečala že petkrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sullivan se je po prihodu v Peking najprej v torek najprej srečal z Vangom v letovišču na severnem obrobju kitajske prestolnice, kjer je Vang vezi med ZDA in Kitajsko opisal za "ključne" pri spremembah v svetu in poudaril, da so v preteklosti doživeli precej "zasukov in zavojev". Pred začetkom pogovorov med politikoma je Vang izrazil upanje, da bodo ti konstruktivni. "Upam, da bo komunikacija kot vedno ne le strateška, ampak tudi vsebinska in hkrati zelo konstruktivna," je poudaril.

Sullivan je sicer Peking obiskal kot prvi svetovalec za nacionalno varnost ZDA v zadnjih osmih letih.

V ospredju pogovorov bodo napetosti v Južnokitajskem morju, kjer je bilo v zadnjih mesecih več spopadov med filipinsko in kitajsko mornarico. Peking si sicer lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje in zavrača tako ozemeljske težnje drugih držav kot tudi mednarodno sodbo, po kateri zahteve Pekinga nimajo pravne podlage.

Teme pogovora bodo tudi skrbi ZDA glede kitajske podpore ruski obrambni industriji v času vojne v Ukrajini, spopadi na Bližnjem vzhodu in vprašanje Tajvana, ki je eden glavnih razlogov za trenja med Kitajsko, ki Tajvan v okviru politike ene Kitajske dojema kot del svojega ozemlja, in ZDA, ki so že desetletja najpomembnejše podpornice Tajvana in glavne dobaviteljice orožja.

Sullivan in Vang bosta na srečanju verjetno obravnavala še carine na uvoz izdelkov, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Washington je namreč maja napovedal carine na uvoz kitajskih izdelkov v strateških sektorjih, kot so električna vozila, baterije, jeklo in kritične surovine.

Washington in Peking si v zadnjem času prizadevata za otoplitev odnosov. Kitajska pa je v preteklosti intenzivno sodelovala s svetovalci za nacionalno varnost ZDA, saj jih vidi kot pomembne akterje v ožjem krogu predsednika ZDA, ki se lahko pogajajo stran od medijske pozornosti.