Dim po eksploziji v bližini bolnišnici. Foto: Reuters
Dim po eksploziji v bližini bolnišnici. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik talibanske vlade Bilal Karimi je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal, da sta eksploziji odjeknili blizu vojaške bolnišnice Sardar Mohamad Daud Kan.

"Slišal sem močno eksplozijo blizu prve kontrolne točke. Rekli so nam, naj se umaknemo na varno, slišal pa sem tudi streljanje," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal eden izmed zdravnikov v omenjeni bolnišnici.

Al Džazira poroča, da očividci pravijo, da je prišlo tudi do streljanja.

Predstavnik notranjega ministrstva Kari Said Hosti je povedal, da so talibanske posebne enote že prispele na kraj nesreče. "Eksplozija je povzročila tudi smrtne žrtve, več podrobnosti bomo sporočili pozneje," je dejal.

Novinarji AFP-ja so videli talibanske borce, ki so se na prizorišče pripeljali v dveh oklepnih transporterjih (APC) in tovornjakih. Na ulicah je bilo slišati sirene, proti kraju eksplozije pa so drvela reševalna vozila.

Italijanska nevladna organizacija, ki v Kabulu upravlja svojo bolnišnico, je medtem sporočila, da so sprejeli devet poškodovanih ljudi, ki so jih pripeljali s prizorišča eksplozije.

Vzrok eksplozij še ni znan

Kljub ugibanjem, da bi lahko šlo za samomorilski napad, je talibanski predstavnik poudaril, da vzrok eksplozij še ni znan, saj preiskava še poteka. Tudi odgovornosti še ni prevzel nihče.

Talibani, ki jih sicer še ni priznala nobena tuja država, se ob prehodu iz militantne skupine v afganistansko oblast spopadajo s številnimi izzivi, med drugim tudi z vse hujšo humanitarno krizo in gospodarskimi težavami, poroča AFP.

Poleg tega njihova prizadevanja za vzpostavitev stabilnosti ovira džihadistična skupina Islamska država, ki je od avgusta, ko so talibani v Afganistanu prevzeli oblast, izvedla že štiri napade s številnimi žrtvami.