Posledice ameriškega napada, v katerem je bilo ubitih 10 civilistov, od tega sedem otrok. Foto: EPA
Posledice ameriškega napada, v katerem je bilo ubitih 10 civilistov, od tega sedem otrok. Foto: EPA

Ministrstvo je ob tem sporočilo še, da sodeluje z ameriškim ministrstvom za zunanje zadeve v podpori družinskim članom, ki se zanimajo za preselitev v ZDA.

Ameriška vojska je tri dni po samomorilskem napadu Islamske države v Afganistanu pred kabulskim letališčem, v katerem je bilo ubitih 13 ameriških vojakov in več deset afganistanskih civilistov, 29. avgusta izvedla napad z brezpilotnim letalom, katerega cilj naj bi bil pripadnik Islamske države, žrtve pa so bile nedolžni civilisti. Med desetimi ubitimi je bilo sedem otrok.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva John Kirby je dejal, da so bile žrtve ameriškega napada v zahodni soseski Kabula nedolžne in niso bile povezane z Islamsko državo v Afganistanu. Ko so v javnost prišli posnetki posledic napada, je Washington sporočil, da je bila to "tragična napaka". Za napad se je opravičil tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

22-letni Farshad Hajdari, nečak ubitega Zemarija Ahmadija, ki je delal za ameriško človekoljubno organizacijo Nutrition & Education International, pa je dejal, da takšna izjava ni dovolj. "Priti morajo sem in se nam osebno opravičiti," je dejal v bombardirani hiši v gosto naseljeni soseski Kvadža Burga, poroča Al Džazira.

V ameriškem napadu so bili ubiti tudi njegov brat Naser in mlajši bratranci. Avgustovski pokol je okrepil zaskrbljenost zaradi ameriških napadov z brezpilotnimi letali v Afganistanu in drugih državah.