Italija zaradi poletnega vala epidemije ne uvaja novih ukrepov. Foto: EPA
Italija zaradi poletnega vala epidemije ne uvaja novih ukrepov. Foto: EPA

V tednu od 6. do 12. julija so v Italiji potrdili skoraj 730.000 novih primerov ali dobrih 100.000 na dan, je za Radijski dnevnik poročal RTV-jev dopisnik iz Rima Janko Petrovec. To je 22-odstotna rast glede na teden pred tem, ko je tedenski pribitek znašal kar 55 odstotkov.

Zvišal se je tudi delež pozitivnih testov, ki se je približal 30 odstotkom, takšni so namreč podatki v četrtek objavljenega poročila neodvisne Fundacije Gimbe. Po uradnih podatkih je sicer na novi koronavirus trenutno pozitivnih okoli milijon tristo tisoč Italijanov, po izračunih neodvisne fundacije Fundacije Gimbe pa naj bi se poletni val bližal vrhuncu.

V skoraj 59-milijonski Italiji so potrdili tudi rast števila smrti s koronavirusom: povprečje zadnjega tedna znaša 99 primerov dnevno. Raste pa tudi število bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo: covidni bolniki trenutno zasedajo 14 odstotkov navadnih in štiri odstotke intenzivnih postelj v Italiji.

Italija zaradi poletnega vala epidemije ne uvaja novih ukrepov. Maske priporočajo povsod, kjer je gneča, toda obvezne so samo na javnih prevoznih sredstvih – z izjemo letal – ter v bolnišnicah in domovih za starejše. Na delovnih mestih uporabo maske normirajo notranji pravilniki v podjetjih.

Pristojni organi so medtem znižali starostno mejo za drugi poživitveni odmerek cepiva: od ponedeljka dalje ga lahko tako prejmejo vsi nad 60. letom starosti, ki so zadnji odmerek cepiva prejeli vsaj 120 dni prej ali pa so koronavirus preboleli, je še poročal Petrovec.

Kitajska se znova zapira

Visoko nalezljiva koronavirusna različica omikron je velik izziv za kitajske oblasti, ki skušajo omejiti gospodarsko škodo zaradi omejitev javnega življenja. Foto: EPA
Visoko nalezljiva koronavirusna različica omikron je velik izziv za kitajske oblasti, ki skušajo omejiti gospodarsko škodo zaradi omejitev javnega življenja. Foto: EPA

Danes so v državi potrdili 450 novih okužb, dan prej pa 432.

4,4 milijona prebivalcev mesta Lanzhou v provinci Gansu od srede ne sme zapustiti svojih domov, v okrožju v provinci Anhui pa so od petka prepovedali gibanje na prostem.

Tudi v mestu Bejhaj v južni pokrajini Guangši so danes napovedali zaprtje delov dveh okrožij, v katerih živi več kot 800.000 ljudi.

V jeklarskem središču Vugang v osrednji provinci Henan pa so razglasili tridnevno zaporo življenja zaradi enega potrjenega primera okužbe s covidom-19.

Kitajska ima v drugem četrtletju najpočasnejšo gospodarsko rast po prvem izbruhu koronavirusa, saj se je BDP na letni ravni povečal le za 0,4 odstotka.

Kitajska je tako zadnje veliko gospodarstvo, ki si še vedno prizadeva izkoreniniti vse izbruhe koronavirusa s hitrimi zaprtji javnega življenja, dolgotrajnimi karantenami in množičnim testiranjem, čeprav ta strategija močno bremeni državo.

Na Japonskem rekordno dnevno število okužb

O rekordnem številu dnevnih okužb pa poročajo iz Japonske, kjer so danes potrdili več kot 110.000 novih primerov okužb, kar je največ do zdaj, poroča japonski časopis Japan Times.

Država se spopada s sedmim valom okužbe s covidom-19, ki ga povzroča podrazličica omikron BA.5. Samo v Tokiu so danes našteli 18.919 novih okužb s koronavirusom.

Japonski premier Fumio Kishida je prebivalstvo pozval k največji previdnosti. Število koronavirusnih bolnikov s hudimi simptomi se je sicer od četrtka povečalo za sedem na 107, v petek pa so našteli 31 novih smrtnih primerov zaradi covida-19, še poroča Japan Times.