Afganistansko dekle bere knjigo v svojem domu v Kabulu. Foto: Reuters
Afganistansko dekle bere knjigo v svojem domu v Kabulu. Foto: Reuters

Lokalni mediji so predvajali videoposnetke, na katerih so ženske in dekleta v šolskih uniformah in z učbeniki v rokah zahtevale pravico do šolanja in dela, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Organizator je za DPA povedal, da se je shod začel pred ministrstvom za izobraževanje, končal pa naj bi se mirno.

V sredo se je več kot milijon afganistanskih deklet pripravljalo na vrnitev v šolo, ko so talibani v nasprotju s predhodnimi obljubami sporočili, da učenke od sedmega razreda naprej do preklica ne bodo smele obiskovati pouka.

Številne mednarodne organizacije in svetovne vlade so talibane pozvale, naj spet proučijo svojo odločitev. ZDA so medtem odpovedale vse sestanke s talibani na mednarodni konferenci v Dohi. Govorili naj bi tudi o neodvisnosti afganistanske centralne banke in tiskanju afganistanske valute afgani.

Odkar so se vrnili na oblast, talibani uvajajo vse strožje predpise za javno življenje. Dekletom in ženskam so bile odvzete številne pravice, protesti proti spremembam pa so bili v mnogih primerih zatrti.