Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija je sporočila, da je v okviru koordiniranih racij na 20 lokacijah v dveh malezijskih državah aretirala 171 ljudi, vključno z islamskimi verskimi učitelji.

Med rešenimi otroki je 201 deček in 201 deklica. Otroci so stari med ena in 17 let. Kot je dejal generalni inšpektor policije Razarudin Husain, so bila ta mesec predložena poročila, ki so navajala zanemarjanje, zlorabe ter spolno nadlegovanje in zlorabe. Policija ni sporočila, kdo je predložil omenjena poročila.

Nastanitve za otroke je upravljala organizacija Global Ikhwan Services and Business (GISB), je dejal Razarudin. GISB je očitke o spolnih zlorabah zavrnil, zanikali so tudi, da so vodili domove za otroke. Dodali so, da bodo od politike zahtevali preiskavo.

GISB je vpleten v različne posle, od trgovin do pralnic, deluje pa v številnih državah, od Indonezije, Singapurja, Egipta in Savdske Arabije do Francije, Avstralije in Tajske.

Razarudin je še dejal, da je preliminarna policijska preiskava ugotovila, da so rešeni otroci otroci zaposlenih GISB-ja v Maleziji, ki so jih v te domove poslali kmalu po rojstvu.

Otroke naj bi zlorabljali starejši skrbniki, otroke pa so kasneje učili, da tudi sami zlorabljajo druge otroke.

Generalni inšpektor policije je dejal, da so otroke in verska čustva izkoriščali za zbiranje sredstev za organizacijo.

GISB je bil povezan s propadlo versko sekto Al Arkam iz Malezije, ki so jo oblasti prepovedale leta 1994.

O GISB-ju se je govorilo že zaradi ustanovitve Kluba poslušnih žena, skupine, ki je ženske pozivala, naj se podredijo svojim možem "kot prostitutke".