Pakistanska vojska je sporočila, da je bilo ubitih tudi deset vojakov in štirje policisti. Foto: EPA
Pakistanska vojska je sporočila, da je bilo ubitih tudi deset vojakov in štirje policisti. Foto: EPA

"Potrdili smo 39 smrtnih žrtev več usklajenih napadov, ki so jih izvedli teroristi BLA-ja," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik regionalne vlade.

Po navedbah oblasti so separatisti izvedli napade v najmanj treh okrožjih v Beludžistanu, najrevnejši pakistanski pokrajini, kjer že dolgo poteka sektaško, etnično in separatistično nasilje. To se je posebej okrepilo po tem, ko so v sosednjem Afganistanu oblast leta 2021 znova prevzeli talibani.

Napadi so bili med drugim usmerjeni proti policijskim in drugim varnostnim objektom, železniški progi, ki Pakistan povezuje z Iranom, in železniškemu mostu, ki glavno mesto pokrajine Kveto povezuje s preostalo državo.

"Ti napadi so posledica dobro premišljenega načrta za vzpostavitev kaosa v Pakistanu," je v odzivu dejal pakistanski notranji minister Mohsin Nakvi.

V napadu, ki je zahteval največ žrtev, je več deset napadalcev zaustavilo več vozil na cesti, ki Beludžistan povezuje s Pandžabom, identificiralo potnike iz Pandžaba in jih 23 ustrelilo, so še sporočile oblasti. BLA je sicer v izjavi zatrdil, da je bila akcija usmerjena proti pripadnikom varnostnih organov.

Pozneje je pakistanska vojska sporočila, da je bilo v spopadih s separatističnimi borci ubitih tudi deset vojakov in štirje policisti.