Slonica Noor Jehan je po letih trpljenja nazadnje poginila. Foto: EPA
Slonica Noor Jehan je po letih trpljenja nazadnje poginila. Foto: EPA

Noor Jehan, afriška slonica, katerih pričakovana življenjska doba je sicer med 60 in 70 let, je bila že slabega zdravja, ko je prejšnji mesec padla v mlako in se ni mogla pobrati. Pozneje je poginila.

Mednarodna organizacija za zaščito živali Four Paws je sporočila, da živalski vrt v Karačiju ni bil ustrezno opremljen, da bi lahko skrbel za slone, zato so na obisku lani upravi svetovali, da se Noor Jehan in njenega partnerja Madhubalo preseli v primernejši dom, poroča Guardian.

“Na žalost tega priporočila niso upoštevali pravočasno, da bi rešili Noor Jehan, so pa zdaj privolili, da preselijo Madhubalo,” je sporočila organizacija. “Tragična zgodba Noor Jehan je opomnik na trpljenje, ki ga prenašajo divje živali v ujetništvu v Pakistanu in po svetu.”

Pakistanska zvezna vlada in uprava province Sindh zdaj razmišljajo, da bi živalski vrt v Karačiju zaprle. Four Paws to označuje kot potencialno "točko obrata za dobrobit divjih živali v ujetništvu v Pakistanu”.

Slep lev v živalskem vrtu v Karačiju. Foto: EPA
Slep lev v živalskem vrtu v Karačiju. Foto: EPA

Številni primeri zlorab živali

V zadnjih letih so prišli na dan številni primeri trpljenja živali v pakistanskih živalskih vrtovih.

Leta 2020 sta v zdaj že zaprtem živalskem vrtu v Islamabadu med selitvijo poginila dva leva, leta 2021 pa je v Karačiju poginil redek beli lev. Višje sodišče v Islamabadu je zaradi razmer v tamkajšnjem živalskem vrtu odredilo odvzem vseh živali, vključno s slonom Kaavanom, znanim kot “najbolj osamljeni slon na svetu", ki ga je pop zvezdnica Cher skušala preseliti v Kambodžo.

Organizacija Four Pawns je lani predlagala selitev slonice. Foto: EPA
Organizacija Four Pawns je lani predlagala selitev slonice. Foto: EPA

Pozivi po zaprtju živalskih vrtov v Pakistanu so se po smrti Noor Jehan še okrepili. "Divje živali sodijo v divjino. Divje živali v ujetništvu morajo biti v današnjih časih v rezervatih, ne pa zaporih," je povedala Ayesha Chundrigar, ustanoviteljica organizacija za reševanje živali.

Direktorja živalskega vrta v Karačiju so ta mesec zaradi očitkov malomarnosti odstavili.

Uprave živalskih vrtov "brez empatije"

Quatrina Hosain, aktivistka za pravice živali, pravi, da osebno nasprotuje ujetništvu divjih živali, a meni, da se živalskih vrtov tudi ne bi smelo zapirati čez noč, ampak bi bilo treba sestaviti konkreten vladni načrt za živali v ujetništvu – za kar pa nima veliko optimizma.

“Pri zapiranju živalskih vrtov bo odpor izjemen, ker so živalski vrtovi velik vir dohodkov," je povedala za Guardian.

“Uprave živalskih vrtov so izjemno defenzivne in obstaja velika sovražnost med njimi in aktivisti za pravice živali. Uprave nimajo dobesedno nobene empatije do živali. Vse, kar sem se naučila v svojih desetih letih lobiranja za pravice živali v Pakistanu, je, da ne razumemo živali.”