Preiskava poteka že nekaj tednov, za zdaj pa ni jasno, zakaj so vzgojitelji otrokom dajali sirup, ki povzroča zasvojenost. Foto: Pixabay
Preiskava poteka že nekaj tednov, za zdaj pa ni jasno, zakaj so vzgojitelji otrokom dajali sirup, ki povzroča zasvojenost. Foto: Pixabay

Škandal je na otoku povzročil veliko ogorčenje staršev. Več sto se jih je zbralo na protestu v Novem Tajpeju, ki leži v neposredni bližini prestolnice Tajpej, kjer so policijo pozvali k večji transparentnosti preiskave, od oblasti pa zahtevali, da z njimi deli več ugotovitev.

Zaradi vse večjega strahu in nezadovoljstva je bolnišnica v prestolnici začela ponujati brezplačne krvne teste za vse predšolske otroke, da bi se starši lahko prepričali, da v krvi njihovih otrok ni sledi pomirjevalnih sredstev, piše BBC.

Poleg dajanja spornega sirupa otrokom v Novem Tajpeju so v ponedeljek o podobnem primeru poročali tudi iz mesta Kaohsiung na jugu otoka, saj so štiri zdravnike obsodili zaradi neprimernega predpisovanja zdravil s sestavino fenobarbital pri 20 otrocih. Kaznovani so bili s šestmesečnim suspenzom, poleg tega so jim naložili globo v višini skoraj 50.000 evrov.

Med počitnicami otroci postali razdražljivi in imeli krče

Škandal je v javnost prišel maja, potem ko so starši v zasebnem vrtcu v Novem Tajpeju, ki ga obiskujejo predšolski otroci, obtožili osebje, da njihovim otrokom daje "neznana zdravila".
Mike, oče petletnega otroka, je za kitajski BBC povedal, da so starši februarja med dolgimi počitnicami ob kitajskem novem letu pri svojih otrocih opazili nekaj, kar je bilo videti kot odtegnitveni simptomi.

Strah med starši v prestolnici Tajvana in v drugih delih otoka je vse večji. Foto: Pixabay
Strah med starši v prestolnici Tajvana in v drugih delih otoka je vse večji. Foto: Pixabay

"Nekateri starši so ugotovili, da so njihovi otroci med počitnicami postali razdražljivi, nemirni, med spanjem so kričali in celo jokali zaradi krčev v nogah," je dejal. Po pogovoru z otroki so starši izvedeli, da so jih učitelji hranili z "neznanim napitkom".

Aprila in maja so bile na policijo vložene prve ovadbe, junija pa so sledili novi odkriti primeri, zato je policija začela preiskavo. Med njo so pri najmanj osmih otrocih v krvi opazili sledi fenobarbitala in benzodiazepinov, ki sodijo v skupino psihoaktivnih zdravil.

Vrtec v Novem Tajpeju so 12. junija zaprli, vodstvo ustanove pa finančno kaznovali. Ravnatelj in pet vzgojiteljev je bilo aretiranih, policija jih je tudi zaslišala, a so jih nato ob plačilu varščine izpustili. Kriminalistična preiskava je v teku.

Tamkajšnji mediji so poročali, da so zaposleni dejali, da so starši soglašali s seznamom zdravil, ki jih je zagotovila ustanova. Neki tajvanski farmacevt je pojasnil, da nekatera zdravila proti kašlju in za prebavila vsebujejo fenobarbital, čeprav so takšni primeri redki.

Zdravila, ki vsebujejo fenobarbital, se namreč večinoma uporabljajo pri zdravljenju epilepsije ali za kirurško anestezijo in jih je težko dobiti. Benzodiazepini pa se najpogosteje uporabljajo za zdravljenje hude tesnobe. Obe omenjeni sestavini povzročata hudo zasvojenost, prevelik odmerek pa lahko pripelje do zaspanosti in težkega dihanja.