Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanj dva naj bi ubili na jugu Nyanze, trdi organizacija Human Rights Watch (HRW). Zaradi covida-19 velja v Ruandi karantena od 22. maja, HRW pa navaja, da naj bi pristojni tiste, ki so kršili karanteno, pridržali na stadionu, ženske pa naj bi posilili moški v uniformah.

"Oblasti v Ruandi bi morale končati samovoljna pridržanja, tudi novinarjev in blogerjev, ki opozarjajo na zlorabe, in zagotoviti, da bodo varnostne sile spoštovale človekove pravice pri nadzoru izvajanja ukrepov. Poročila o ubojih, posilstvih in drugih resnih zločinih varnostnih sil med karanteno morajo biti takoj in transparentno preiskana, odgovorni pa primerno kaznovani," je zapisal HRW. Poročilo lahko preberete TUKAJ.

Ob tem dodajajo, da varnostne sile "nimajo bianco menice (carte blanche), da ignorirajo zakon in izvajajo kršitve nad tistimi, ki poskušajo njihova dejanja razkriti," je dejal Lewis Mudge, direktor HRW-ja za osrednjo Afriko.

V Ruandi so podaljšali zajezitvene ukrepe do 30. aprila, pri čemer je prepovedano vsakršno nepotrebno gibanje, tudi za namene razgibavanja. Zaprli so šole in svetišča. Prepovedana so potovanja med mesti in okrožji, zaprli so meje, razen za dobrine. Za vse, ki pridejo v državo iz tujine, so uvedli 14-dnevno karanteno. Do 22. aprila je bilo potrjenih 153 primerov okužb in nobene smrtne žrtve.

Da bi preprečili zbiranje ljudi, na Japonskem porezali na stotisoče cvetov

Žalostna podoba – prazna polja rož v japonskem arboretumu Sakura Furusato. Foto: Reuters
Žalostna podoba – prazna polja rož v japonskem arboretumu Sakura Furusato. Foto: Reuters

Japonci spomladi množično obiskujejo razstave cvetja, a tokrat želijo oblasti preprečiti zbiranje ljudi, zato so samo v enem parku porezali več kot 100.000 cvetov tulipanov. Sprehajanje ob nasadih rož in vonjanje njihovega cvetja je na Japonskem spomladi zelo priljubljeno. A ne letos, saj obstaja strah, da bi razstave rož postale žarišča novih izbruhov virusa SARS-CoV-2. Zato delavci v mnogo parkih režejo cvetove, da bi odvrnili obiskovalce. Skupno so jih porezali več sto tisoč. Odpovedali so tudi vsakoletni veliki festival vrtnic.

Na Japonskem so imeli v četrtek 430 novih potrjenih primerov okužb, skupno se je v državi okužilo več kot 12.000 ljudi. V četrtek je umrlo 29 ljudi, skupno do zdaj več kot 300. Premier Šinzo Abe je 7. aprila uvedel izredne razmere in pozval ljudi, naj domove zapustijo le v nujnih primerih in naj upoštevajo pravila varne razdalje.

Na ladji okuženih 91 članov posadke

Japonski uradniki so sporočili, da je na italijanski ladji za križarjenja Costa Atlantica, ki je zasidrana v Nagasakiju, z novim koronavirusom okuženih 91 članov posadke. Posadko sestavlja 623 ljudi, do zdaj so jih testirali okolico polovico. Tisti, ki niso okuženi, se bodo lahko vrnili v svojo domovino. Ladja je obtičala na Japonskem februarja, ko so zaradi pandemije odpovedali vzdrževalna dela na njej, ki bi morala potekati na Kitajskem. Do zdaj so z ladje v bolnišnico sprejeli le enega člana posadke, drugi, ki imajo le blažjo obliko bolezni, so ostali na krovu.

Južna Koreja: najmanj okužb po 18. februarju

Pozitivne novice prihajajo iz Južne Koreje, kjer v zadnjih 24 urah niso poročali o novih smrtnih žrtvah, kar je prvič v tem mesecu. Novo okužbo so zaznali le pri šestih ljudeh, kar je najnižja številka od 18. februarja. Do zdaj je v državi umrlo 240 ljudi, kar pa predstavlja nizko stopnjo smrtnosti v primerjavi z nekaterimi drugimi državami.

Filipini: Duterte grozi z vojsko

Na Filipinih so razmere najhujše v prestolnici Manila, kjer so strogi ukrepi podaljšani do 15. maja. Predsednik države Rodrigo Duterte je zagrozil celo z uvedbo vojnih razmer in vojski naročil, naj bo v pripravljenosti.

Molitev med ramazanom na Tajskem. Foto: Reuters
Molitev med ramazanom na Tajskem. Foto: Reuters

Nekaj izjem v času ramazana

1,8 milijarde muslimanov po svetu je začelo praznovati sveti mesec ramazan, ki bo letos potekal brez množičnih molitev v mošejah in velikih združevanj. Nekatere države so kljub temu dovolile izjeme.

Indonezija, država z največ muslimani na svetu, je tako prepovedala večino prometa, a v provinci Aceh so množične molitve dovoljene. Tudi v Pakistanu so se nekateri kleriki uprli prepovedi skupnih molitev. Egipt pa je v času ramazana skrajšal nočno policijsko uro in dovolil obratovanje nakupovalnih središč in podjetij vsak delovni dan do petih popoldne. Da bodo ukrepe med ramazanom nekoliko sprostili, so napovedali tudi Združeni arabski emirati in Alžirija.