General Bipin Ravat. Foto: Reuters
General Bipin Ravat. Foto: Reuters

Helikopter MI-17 ruske izdelave je bil na poti v letalsko oporišče Sulur v mestu Coimbatore oziroma v bližnjo vojaško akademijo, kjer naj bi Ravat nagovoril študente. Ponesrečil se je tik pred ciljem, potem ko je že začel pristajati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nesreči je umrlo 13 ljudi, tudi žena vojaškega vodje. Nesrečo je preživela le ena oseba, ki jo zdravijo v bolnišnici.

Preiskava nesreče, ki se je zgodila v meglenem vremenu, še poteka. Sklicano je bilo krizno zasedanje varnostnega odbora pod vodstvom premierja Narendre Modija.

Helikopter je padel približno deset kilometrov od najbližje večje ceste, tako da so morali reševalci do prizorišča nesreče peš. Na posnetkih je videti množico ljudi, ki skušajo goreči helikopter pogasiti z vedri vode.

Prvi načelnik združenega štaba indijskih oboroženih sil

63-letni Ravat je bil sploh prvi načelnik združenega štaba indijskih oboroženih sil, saj je indijska vlada ta položaj uvedla šele leta 2019 s ciljem boljše integracije in posodobitve kopenskih, zračnih in pomorskih sil.

Veljal je za tesnega sodelavca indijskega premierja Modija. "General Rabat je s seboj prinesel bogate izkušnje iz vojske. Indija ne bo nikoli pozabila njegovega izjemnega služenja. Pravi domoljub je veliko prispeval k posodobitvi oboroženih sil in varnostnega aparata. Njegovi vpogledi na strateške zadeve so bili izjemni. Njegova smrt me je močno užalostila," je tvitnil Modi.

Ravat je izhajal iz stare vojaške družine in se je vojski pridružil že leta 1978 ter v njej ostal več kot 40 let. V svoji karieri je med drugim poveljeval indijskim silam v nemirnem Kašmirju in vzdolž meje s Kitajsko. Pred nastopom funkcije načelnika združenega štaba je med letoma 2017 in 2019 zasedal položaj načelnika generalštaba 1,3-milijonske indijske vojske.