Pojav el niño je v Indiji sprožil hud vročinski val, v katerem je umrlo najmanj 56 ljudi. Foto: Reuters
Pojav el niño je v Indiji sprožil hud vročinski val, v katerem je umrlo najmanj 56 ljudi. Foto: Reuters

La niña nastane, ko močan veter odpihne tople površinske vode v delih Tihega ocena in na površje namesto njih pride hladnejša voda. Vremenski pojav lahko v različnih delih sveta povzroči močne vetrove in padavine, s tem pa tudi nekoliko zniža tamkajšnje temperature.

Kot napoveduje WMO, za obdobje od julija do septembra obstaja 60-odstotna verjetnost, za obdobje od avgusta do novembra pa 70-odstotna verjetnost pojava la niña. Verjetnost vrnitve el niña, ki je povezan z dvigom temperatur po vsem svetu, je zanemarljiva, dodaja organizacija.

Sorodna novica Zaradi vročinskega vala v Indiji umrlo najmanj 56 ljudi, močno monsunsko deževje ogroža Šrilanko

Tudi zaradi el niña je bil od junija lani za vsak mesec dosežen nov temperaturni rekord, leto 2023 pa je bilo najtoplejše leto v zgodovini meritev. WMO ob tem opozarja, da se bo kljub pojavu la ñina planet še naprej segreval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Konec el niña ne predstavlja premora pri dolgoročnih podnebnih spremembah, saj se bo naš planet še naprej segreval zaradi toplogrednih plinov," je poudaril namestnik generalnega sekretarja WMO-ja Ko Barrett. Pri tem je spomnil, da je tokratni pojav el niña eden od petih najmočnejših v zgodovini.

V ZDA se medtem že pripravljajo na prihod la niñe, ameriška agencija za oceane in ozračje NOAA pa med junijem in novembrom pričakuje pojav od štirih do sedmih večjih orkanov.