Indijcu zaradi vročinskega udara nudijo prvo pomoč. Foto: Reuters
Indijcu zaradi vročinskega udara nudijo prvo pomoč. Foto: Reuters

Maja so se temperature v prestolnici Delhi in bližnji zvezni državi Radžastan približale 50 stopinjam Celzija.

V nasprotju s tem pa so se deli vzhodne Azije znašli pod vplivom ciklona Remal. V severovzhodni zvezni državi je zaradi močnega deževja umrlo 14 ljudi.

V Šrilanki je zaradi poplav in zemeljskih plazov po močnem monsunskem deževju umrlo najmanj 15 ljudi, je v nedeljo sporočili šrilanški državni center za obvladovanje naravnih nesreč (DMC).

Na več območjih Šrilanke je bila prekinjena dobava električne energije, šole pa so v ponedeljek ostale zaprte, je poročal BBC. V devetih okrožjih so izdali opozorila pred zemeljskimi plazovi. Vlada je sporočila, da je za zagotavljanje pomoči prizadetim ljudem mobilizirala vojsko.

Poplavljena cesta v Bijagami v Šrilanki. Foto: Reuters
Poplavljena cesta v Bijagami v Šrilanki. Foto: Reuters

Olajšanje naj bi prinesli monsuni

Južna Aziji ima zaradi spleta različnih dejavnikov zelo vroče poletje, kar so po mnenju znanstvenikov še poslabšale podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek.

V indijskih zveznih državah Utar Pradeš in Bihar na severu ter Odiša na vzhodu je v petek zaradi suma vročinskega udara umrlo najmanj 33 ljudi, med njimi tudi volilni uradniki, ki so opravljali naloge na pravkar končanih splošnih volitvah v Indiji.

Podatki Nacionalnega centra za nadzor bolezni (NCDC) so pokazali, da so bile razmere najhujše maja, ko je zaradi vročine umrlo 46 ljudi, pri 19.189 primerih pa sumijo na vročinski udar, je poročala novičarska spletna stran The Print.

Vključno s sumljivimi primeri bi lahko bilo skupno število smrtnih žrtev v Indiji precej višje, in sicer 80, je poročal časopis The Hindu. Samo v osrednji zvezni državi Madja Pradeš je bilo odkritih več kot 5000 primerov vročinskega udara.

Urad za vreme je napovedal, da se bodo v razmere do srede umirile, zgodnji prihod monsunov v južno zvezno državo Kerala pa naj bi prinesel več olajšanja.

Indija se spopada z rekordnim vročinskim valom