Močni vetrovi v mestu Haikou. Foto: Reuters
Močni vetrovi v mestu Haikou. Foto: Reuters

Tajfun Jagi je po poročanju kitajske državne tiskovne agencije Šinhua ob 16.20 po krajevnem času (ob 10.20 po srednjeevropskem) dosegel kitajsko obalo, natančneje otok Hainan, in del sosednje province Guangdong.

Po prihodu tajfuna v provinco Hainan je brez električne energije ostalo približno 830.000 gospodinjstev, je sporočila Šinhua. Do poldneva po krajevnem času so z ogroženih območij evakuirali več kot 574.500 ljudi, od tega več kot dve tretjini iz mesta Džandžjang v provinci Guangdong.

Gre za najmočnejši tajfun na tem območju v več kot desetletju, ki prinaša obilne padavine in vetrove s hitrostjo nad 230 kilometrov na uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa gre za neurje, ki ustreza orkanu četrte kategorije.

Na otoku, ki je priljubljena turistična destinacija, so pred prihodom tajfuna odpovedali polete in trajekte, zaprli podjetja in več kot 10 milijonom prebivalcev naročili, naj ostanejo doma.

Tajfun je predtem oplazil tudi Hongkong, kjer so danes že znižali stopnjo nevarnosti, potem ko je zgrešil središče velemesta za več sto kilometrov. Po podatkih oblasti je bilo v Hongkongu zaradi posledic vremena poškodovanih pet ljudi, večje škode pa ni bilo.

Tajfun Jagi, ki je bil takrat še klasificiran kot tropska nevihta, je na začetku tedna na Filipinih zahteval najmanj 16 smrtnih žrtev, ko je sprožil poplave in plazove na otoku Luzon, nato pa se je okrepil v t. i. supertajfun. Z južne kitajske obale se premika proti Vietnamu in bo do sobote zjutraj dosegel severne dele države, vključno z okolico znamenitega zaliva Halong, ki je na seznamu Unescove dediščine.

Do zdaj na Hainanu niso poročali o smrtnih žrtvah.

Najhujša nevihta po letu 2014

Znanstveniki pravijo, da tajfuni zaradi podnebnih sprememb in vse toplejših oceanov postajajo vse močnejši, saj jih spodbujajo toplejši oceani.

Oblasti v Vietnamu so zato že odredile evakuacijo več deset tisoč ljudi iz dveh provinc na severovzhodu, aktivirali so tudi vojsko. "To bo najmočnejši tajfun v severnem Vietnamu v zadnjih 20 letih," je po navedbah AFP-ja dejal tamkajšnji vodja lokalnega organa za upravljanje nasipov.

Obalna območja ob Južnokitajskem morju poleti in jeseni pogosto prizadenejo tajfuni, ki tipično nastanejo v toplih oceanih vzhodno od Filipinov in nato potujejo proti zahodu. Zaradi podnebnih sprememb pa so te tropske nevihte postale bolj nepredvidljive, hkrati pa se je povečala njihova intenzivnost, pravijo strokovnjaki.

Jagi je najhujša nevihta, ki je prizadela Hainan, od leta 2014, ko je v otoško provinco udaril tropski ciklon 5. stopnje Ramasun. Zaradi posledic je umrlo 68 ljudi, tajfun pa je povzročil veliko gospodarsko škodo.