Poplave, ki jih je povzročil tajfun Jagi v mestu Taj Ngujen. Foto: Reuters
Poplave, ki jih je povzročil tajfun Jagi v mestu Taj Ngujen. Foto: Reuters

Odkar je Jagi v soboto dosegel državo, neurja, poplave, plazovi in močni vetrovi podirajo mostove, odkrivajo strehe s hiš in povzročajo obsežno škodo v gospodarstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tisoče prebivalcev je moralo zapustiti domove, številni so ostali brez elektrike. Po podatkih službe za nadzor nad nesrečami je neurje poškodovalo več kot 130.000 domov. Številne hiše ostajajo pod vodo. Samo na enem območju v okolici večmilijonskega Hanoja so poplave prizadele več kot 15.000 ljudi.

Največ smrtnih žrtev je bilo v severni pokrajini Laj Čaj, kjer je umrlo 98 ljudi, 81 pa jih pogrešajo.

Škodo imajo tudi v kmetijstvu in živinoreji. Po podatkih kmetijskega ministrstva je poginilo približno 1,5 milijona kokoši in rac ter 2500 prašičev, bivolov in krav.

Naravna nesreča je po podatkih pristojnega ministrstva uničila več kot 250.000 hektarjev obdelovalnih površin.

Naravna nesreča je že vplivala na cene. Po poročanju lokalnih medijev so se cene zelenjave v zadnjih nekaj dneh več kot podvojile, saj so zaloge omejene in prevoz otežen, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tajfun je poškodoval številne tovarne in poplavil skladišča v industrijskih središčih na severu Vietnama, ki so usmerjena v izvoz, nekateri zaprti obrati pa bodo potrebovali več tednov, da bodo ponovno začeli obratovati.

Prekinitve bi lahko vplivale na svetovne oskrbovalne verige, saj v Vietnamu poslujejo velike multinacionalke, ki svoje izdelke večinoma izvažajo v ZDA, Evropo in druge razvite države.

Najmočnejši tajfun v več kot desetletju

Močno deževje in naraščajoče vode pustošijo tudi na Tajskem. V 48 pokrajinah, vključno z glavnim mestom Bangkokom, so izdali opozorila pred nadaljnjimi obilnimi padavinami in poplavami konec tedna in prihodnji teden.

Še posebej močno sta bili prizadeti med turisti priljubljeni severni provinci Čiang Mai in Čiang Rai na meji z Mjanmarom. Število smrtnih žrtev je po navedbah oblasti naraslo na šest, poročanje časopisa Bangkok Post povzema DPA.

Jagi je bil sicer najmočnejši tajfun na tem območju v več kot desetletju in najmočnejši na severu Vietnama v zadnjih 30 letih. Do nedelje zvečer je oslabel v tropsko nevihto. Preden je v soboto dosegel Vietnam, je pustošil tudi po južni Kitajski in Filipinih, kjer je skupno zahteval najmanj 24 življenj.