Državi prelagata odgovornost za trk ladij obalnih straž druga na drugo. Foto: EPA
Državi prelagata odgovornost za trk ladij obalnih straž druga na drugo. Foto: EPA

Kot poroča BBC, leži atol Sabina, oddaljen od zahodne obale Filipinov približno 75 navtičnih milj in 630 navtičnih milj od Kitajske, na območju glavne pomorske trgovske poti v Južnokitajskem morju.

"Kitajska obalna straža je izvajala nevarne manevre, čeprav je bila neizzvana," je zatrdil tiskovni predstavnik filipinske obalne straže. Po njegovih besedah je njihova ladja BRP Teresa Magbanua imela precejšnjo škodo, potem ko se je vanjo trikrat namerno zaletelo kitajsko plovilo.

Do pomorskih incidentov prihaja na območju, ki si ga lastita obe državi. Foto: EPA
Do pomorskih incidentov prihaja na območju, ki si ga lastita obe državi. Foto: EPA

V Pekingu so medtem za incident v celoti okrivili filipinsko obalno stražo, češ da je njihova ladja namerno trčila v kitajsko. Kot je dejal tiskovni predstavnik kitajske obalne straže, je kitajska ladja na območju izvajala suverenost nad območjem.

Območje Sabina Shoal je bilo nazadnje prizorišče incidenta med Kitajsko in Filipini konec minulega tedna, ko naj bi ladja kitajske obalne straže prav tako namerno trčila v ladjo filipinske ribiške službe in proti njej uporabila vodni top. Po trditvah Kitajske se je zgodilo obratno, sama pa naj bi iz morja celo rešila člane filipinske posadke.

Kitajska si sicer lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje in zavrača ozemeljske težnje drugih držav, Filipinov, Vietnama, Malezije, Tajvana in Bruneja. Zavrača tudi mednarodno razsodbo, po kateri kitajske zahteve nimajo pravne podlage. Peking, kot poroča BBC, to razsodbo zavrača in za stopnjevanje napetosti krivi Filipine in njihovo zaveznico ZDA.