Kitajski in indijski premier sta se dogovorila, da bosta ohranjala mir na skupni meji. Foto: EPA
Kitajski in indijski premier sta se dogovorila, da bosta ohranjala mir na skupni meji. Foto: EPA
Meja med Indijo in Kitajsko
Meja med Kitajsko in Indijo poteka po odročnih himalajskih predelih. Foto: EPA
Li Kečjang
Li Kečjang se bo iz Indije odpravil v Pakistan in nato še v Švico ter Nemčijo. Foto: EPA

Indijo je obiskal kitajski premier Li Kečjang, ki si je azijsko tekmico izbral za svoj prvi obisk v tujini, odkar je sredi marca prevzel vodenje kitajske vlade. Kot je sam poudaril, si je Indijo izbral za svojo prvo pot v tujino, da bi ponazoril, kako pomembne so za Peking vezi z New Delhijem.

Med obiskom v New Delhiju se je zavzel za izgradnjo zaupanja z Indijo, vezi med azijskima velikankama, v katerih živi 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, pa je označil za ključne za mir na svetu. "Namen mojega obiska je trojen - povečati medsebojno zaupanje, poglobiti sodelovanje in se ozreti v prihodnost," je dejal Li.

Tudi njegov gostitelj, indijski premier Manmohan Singh je poudaril, da so dobri dvostranski odnosi ključni za obči regionalni razvoj.

Kitajski premier se je v Indijo odpravil, potem ko se je nedavno znova razvnel star obmejni spor med državama, ki imata kar 4.000 kilometrov skupne meje, zaradi katere sta se pred pol stoletja zapletli v kratko vojno.

Do napetosti je prišlo sredi aprila, ko je kontingent kitajske vojske v odročnem delu Himalaje vdrl na ozemlje, ki si ga lasti Indija. Po treh tednih neodločenega stanja sta se obe strani umaknili.

Skupina za trajno rešitev
Singh je po pogovorih z Lijem dejal, da si obe državi želita dokončno rešiti spor, zato bosta ustanovili skupno delovno skupino, ki bo poskušala doseči trajen dogovor.

"Dogovorili smo se, da se bodo naši posebni predstavniki kmalu sestali, da bi nadaljevali pogovore za dosego dogovora za pravično, razumno in obojestransko sprejemljivo rešitev," je dejal Singh na novinarski konferenci s kitajskim kolegom. "Treba je ohraniti mir in spokojnost na naši meji," je dodal.

Li je pojasnil, da sta strani oblikovali načela za rešitev tega vprašanja. "Obe strani si morata prizadevati za napredek pogajanj o vprašanju meje in skupaj ohraniti mir na obmejnem območju," je poudaril.

Že pred tem je kitajski premier izpostavil pomen sodelovanja med državama za svet. "Svetovni mir ... je nemogoče doseči brez strateškega zaupanja med Indijo in Kitajsko," je dejal.

Li je dejal, da ponuja "roko prek Himalaje" in izrazil prepričanje, da bi najbolj naseljeni državi na svetu lahko postali novo motor svetovnega gospodarstva, če se bosta izognili sporom na meji.

Obisk je bil priložnost za podpis niza dvostranskih sporazumov, med drugim o kmetijstvu, turizmu in trgovini. Dosežen je bil tudi dogovor o sporu glede kitajskih načrtov o gradnji treh novih jezov na reku Brahmaputri, ki izvira na Tibetu.

Kitajska je druga največja trgovinska partnerica Indije in njuna blagovna menjava je lani znašala 66,5 milijarde dolarjev. Državi si želita, da bi ta številka do leta 2015 dosegla 100 milijard dolarjev.