Ban Ki Mun z olimpijsko baklo na slovesnosti Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters
Ban Ki Mun z olimpijsko baklo na slovesnosti Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters
Soči
Olimpijske igre v Sočiju se bodo začele v petek. Foto: Reuters

V svojem govoru pred Generalno skupščino Mednarodnega olimpijskega komiteja dan pred začetkom iger se je Ban dotaknil diskriminacije in napadov na ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti. "Za sovraštvo kakršne koli oblike ne sme biti prostora v 21. stoletju," je Ban povedal predstavnikom MOK-a in dodal: "Vsi moramo dvigniti svoj glas proti napadom na lezbijke, geje ter biseksualne, transseksualne in interseksualne osebe. Nasprotovati moramo aretacijam, zapiranjem in diskriminatorskim praksam, ki so jim podvrženi".

Ban, ki se bo udeležil tudi petkove slovesnosti ob odprtju OI v Sočiju, je dejal, da ima šport moč, ki jo lahko uporabi za promocijo človekovih pravic. "Vem, da listina Mednarodnega olimpijskega komiteja nasprotuje vsaki obliki diskriminacije," je dejal in dodal: "Združeni narodi podpirajo kampanjo "svobodni in enaki", zato se veselim sodelovanja z MOK-om, vladami in drugimi partnerji po vsem svetu pri gradnji družbe enakosti in strpnosti".

Močno simbolno sporočilo
Ban, ki je prvi generalni sekretar Svetovne organizacije, ki je nagovoril Mednarodni olimpijski komite, se dobesedno sicer ni dotaknil sporne ruske protigejevske zakonodaje, ki prepoveduje predstavljanje "netradicionalnih oblik" odnosov mlajšim od 18 let, toda njegove besede prinašajo močno simbolno sporočilo.

Putin zagotavlja, da diskriminacije športnikov ne bo
Rusija, ki tokrat prvič gosti zimske olimpijske igre, se je znašla pod valom kritik zaradi spornega zakona, ki ga je vlada sprejela lani in ki po mnenju kritikov krši pravice istospolno usmerjenih in jih diskriminira. Ruski predsednik Vladimir Putin je na kritike odgovoril, da zakon le ščiti mladoletnike, in zagotovil, da istospolno usmerjeni športniki v Sočiju ne bodo podvrženi diskriminaciji.

Generalni sekretar Združenih narodov je pozneje novinarjem povedal: "Vem, da je tematika problematična. Ampak verjamem predsedniku Putinu, ki je zagotovil, da ne bo nikakršne diskriminacije in da so vsi ljudje dobrodošli na letošnjih igrah".