Ban je v BiH-u obiskal Sarajevo in Srebrenico. Foto:
Ban je v BiH-u obiskal Sarajevo in Srebrenico. Foto:
Ban obiskal Srebrenico

V nagovoru parlamenta v BiH-u je Ban že v sredo priznal, da Združeni narodi niso izpolnili svoje dolžnosti. "Mednarodni skupnosti ni uspelo preprečiti genocida. Ampak iz tega smo se nekaj naučili in se še vedno učimo," je dejal generalni sekretar ZN-a.

Julija leta 1995 so sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića ubile okoli 8.000 muslimanskih moških in fantov, čeprav je bilo mesto, v katero so se zatekli prebivalci številnih okoliških krajev, pod zaščito ZN-a.

Domačini so obisk Bana sprejeli z mešanimi občutki. Nekateri so zadovoljni in upajo, da bo ZN v prihodnje pozornejši, medtem ko drugi obisk označujejo z besedami "premalo in prepozno".

Združenje Matere Srebrenice je na generalnega sekretarja ZN-a ob njegovem obisku v BiH-u naslovilo pismo, v katerem pozdravlja njegovo odločitev za obisk spominskega parka žrtvam genocida v Srebrenici v Potočarih.

Ob tem ga je spomnilo na obljubo njegovega predhodnika Kofija Annana iz leta 2005, da bo ZN nadaljeval boj, da bi bilo zadoščeno pravici, poroča Fena.

Med obiskom v Sarajevu se je Ban odpravil na simbolični tek na olimpijskem stadionu v Sarajevu, ki je leta 1984 gostilo zimske olimpijske igre.

Tekel je skupaj s sarajevskim maratonskim tekačem Islamom Đugumom, ki je tudi med vojno v BiH-u med letoma 1992 in 1995 treniral vsak dan, vendar ponoči, da se je izognil ostrostrelcem.

Ban obiskal Srebrenico