Britanska banka Standard Chartered Bank ima 1.700 izpostav na 70 trgih, med njenimi strankami pa so nekatere največje svetovne družbe in finančne institucije. Dnevno za svoje stranke opravi okoli 190 milijard dolarjev prometa. Foto: EPA
Britanska banka Standard Chartered Bank ima 1.700 izpostav na 70 trgih, med njenimi strankami pa so nekatere največje svetovne družbe in finančne institucije. Dnevno za svoje stranke opravi okoli 190 milijard dolarjev prometa. Foto: EPA
Ugledna britanska banka prala denar

Ameriške oblasti so banko obtožile, da je med letoma 2001 in 2007 prikrila okoli 60.000 finančnih transakcij za 250 milijard dolarjev. V postopku naj bi sodelovale tudi nekatere iranske banke, kar je bilo v nasprotju s takratnimi ostrimi ukrepi, ki so jih ZDA sprejele proti nekdaj perzijski državi.

Kot piše BBC, so bile v kroženje denarja od nakupa iranske nafte vpletene neiranske banke s sedežem zunaj ZDA, ki naj bi opravile transakcije prek banke Standard Chartered s sedežem v New Yorku. Denar naj bi nato prek tujih bank prenakazali nazaj (v dolarjih) na račune iranskih bank v Iranu in celo iranski centralni banki.

Pri tem naj bi obstajal tudi sum nezakonitih transakcij banke z Libijo, Mjanmarom in Sudanom, in sicer prav tako v času, ko so bile omenjene države pod ameriškimi sankcijami.

Standard Chartered Bank grozi odvzem licence v ZDA
Poleg tega da naj bi banka kršila zakonodajo, naj bi s temi postopki "pustila ameriški finančni sistem izpostavljen teroristom, trgovcem z orožjem, mamilarskim kraljem in koruptivnim režimom ter preiskovalne organe prikrajšalo za ključne informacije, ki jih uporabljajo za odkrivanje kriminalnih dejavnosti".

Banki Standard Charter, ki je bila ustanovljena leta 1858 v Mumbaju, danes pa ima svoj sedež v Londonu, zdaj grozi odvzem licence poslovanja v ZDA. Ta ugledna britanska banka sicer dve tretjini svojih poslov opravi v Aziji, le deset odstotkov svojega lanskega dobička pa je pridelala v ZDA in Evropi.

Padec delnic, padec ugleda
''Kar koli se bo zgodilo, se bodo v prihodnjih letih temu podjetju zmanjšale možnosti za zaslužek, saj bo izgubilo ugled, znižal pa se bo tudi njegov kreditni rating,'' je dejal Francis Lun iz Lyncean Holdingsa.

Hiter odziv je bil tudi na borznem trgu, kjer so delnice na britanski kot tudi na hongkonški borzi padle za 16,7 odstotka.

Banka vse očitke zavrača
V Standard Chartered Bank so obtožbe ostro zavrnili in zatrdili, da so po pregledu transakcij ugotovili, da predstavljeni podatki ne ustrezajo realnosti. Več kot 99,9 odstotka transakcij, ki so stvar preiskave, naj bi namreč potekalo v skladu z zakonodajo, tistih nekaj transakcij, ki ni ustrezalo zakonom, naj bi bilo vrednih samo 14 milijonov dolarjev, navaja banka.

Ugledna britanska banka prala denar