Bašar Al Asad naj bi papežu Frančišku med drugim zapisal tudi to, da se bo konflikt v Siriji
Bašar Al Asad naj bi papežu Frančišku med drugim zapisal tudi to, da se bo konflikt v Siriji "končal brez tujega posredovanja". Foto: EPA

Vodji Rimskokatoliške cerkve je predsednikovo pismo predal sirski državni sekretar Joseph Sweid, ki je bil z nekdanjim veleposlanikom pri Svetem sedežu Husamom Edinom Alanom v soboto v Vatikanu.

Pismo je zasebne narave, zato njegova vsebina ni znana. Kljub temu pa je sirska tiskovna agencija Sana objavila podatek, da naj bi se bil Al Asad pripravljen udeležiti mirovne konference, ki bo naslednji mesec v Ženevi, a le pod pogojem, da bodo države prenehale podpirati opozicijo.

"V sporočilu je bilo poudarjeno, da je za zaustavitev terorizma potrebna zaustavitev pomoči držav sirskim upornikom, ki jih zalagajo z orožjem, logistično pomočjo in urjenjem vojakov, pri tem pa je bilo poudarjeno, da to pomoč dajejo države, ki mejijo na Sirijo ter druge znane države na Bližnjem vzhodu in tudi širše," je zapisala Sana.

Bašar Al Asad naj bi papežu Frančišku med drugim zapisal tudi to, da se bo konflikt v Siriji "končal brez tujega posredovanja".

Pismo Putinu
Papež Frančišek (77) je v preteklosti že večkrat pozval k zaustavitvi nasilja v Siriji. Še posebej jasen je bil septembra, ko je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ko je bil ta gostitelj vrha G20, poslal pismo, v katerem je opozoril na uničujoče posledice, če bi se takrat ZDA odločile intervenirati v Siriji.

Zadnji poziv k miru v Siriji je podal v svoji božični poslanici.
Po podatkih Združenih narodov je v skoraj triletni državljanski vojni v Siriji umrlo 100.000 ljudi, več kot tri milijone jih je moralo državo zapustiti.