Basescu je po objavi neuradnih izidov pozdravil privržence. Foto: Reuters
Basescu je po objavi neuradnih izidov pozdravil privržence. Foto: Reuters
Romunija
Drugi krog volitev bo potekal 6. decembra. Foto: EPA
Mircea Geoana
Geoana je nekdanji romunski veleposlanik v ZDA. Foto: EPA
V Romuniji bo 2. krog

. V 2. krogu bo njegov protikandidat Mircea Geoana.

Basescu je zbral med 33 in 34 odstotki glasov, Geoana pa med 31 in 32 odstotki. Za zmago v prvem krogu je potrebnih 50 odstotkov glasov.

Osrednja volilna komisija je prejela že več sto obvestil o nepravilnostih. Dvema volivcema, ki sta s prenosnim telefonom slikala izpolnjeni glasovnici, da bi za "pravilno" glasovanje od stranke dobila denar, je policija izrekla kazni. Priče poročajo, da so videle nekatere ljudi, ki so glasovali dvakrat.

Romunski mediji so že v soboto poročali o nepravilnostih. V najmočnejših romunskih strankah - socialistih (PSD), liberalnih demokratih (PDL) in liberalcih (PNL) - naj bi organizirali prevoze "plačanih volivcev" na volišča. T. i. "avtobusni volilni turizem" je mogoč, ker ni nujno, da državljani glasujejo v kraju, kjer imajo stalno prebivališče.

Pravico do glasovanja je imelo 18 milijonov prebivalcev. Volišča so svoja vrata odprla ob 7., zaprla pa ob 20. uri. V prvih treh urah po odprtju volišč je svoje glasove oddalo 6,17 odstotka upravičencev oziroma dvakrat več kot v enakem času na volitvah leta 2004.

Vlada se mora oblikovati hitro
Zmagovalca volitev čaka težko delo. Prva njegova naloga bo imenovanje predsednika vlade, ki bo sposoben dobiti večinsko podporo v parlamentu in nato nadaljevati reforme, s katerimi bo zadovoljil pogoje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske unije, ki sta Romuniji za prebroditev gospodarske krize namenila 20 milijard evrov posojila.

Brez hitrega oblikovanja vlade bi si Romunija zapravila možnost čimprejšnjega izhoda iz recesije, kar bi lahko pomenilo, da bo zaostala za drugimi članicami z vzhoda EU-ja. Če je bila še lani Romunija najhitreje rastoče gospodarstvo v EU-ju, se je s krizo to spremenilo in letos naj bi se BDP v eni najrevnejših in skorumpiranih članic skrčil za sedem odstotkov.

Romunija je v politično krizo zašla pred manj kot dvema mesecema, ko je razpadla vladajoča koalicija med liberalnimi demokrati in socialdemokrati, potem ko so ti zapustili vlado zaradi razrešitve njihovega notranjega ministra, ki je namignil, da bodo lahko na predsedniških volitvah zlorabe.

Basescu je nato sredi oktobra za novega premierja imenoval bančnika Luciana Croitoruja, a ta ni dobil podpore v parlamentu, kjer ima absolutno večino opozicija, ki je želela na čelu vlade videti svojega kandidata.

Z manj poslanci do boljšega dela
Vzporedno s predsedniškimi volitvami so se romunski volivci na referendumu odločali tudi o tem, ali naj se 471-članski dvodomni parlament preoblikuje v enodomnega s 300 poslanci. Referendum je predlagal Basescu, ki meni, da bi se z manjšim številom poslancev poenostavilo odločanje v parlamentu, s tem pa bi se povečala njegova učinkovitost. Hkrati bi se zmanjšala možnost korupcije in zlorab položaja. Po mnenju kritikov sta Basescujevi nameri oslabitev parlamenta in okrepitev položaja predsednika.

V Romuniji bo 2. krog