Mednarodno priznani bančnik Croitoru si kljub svojim referencam ni uspel pridobiti zaupanja romunskih poslancev. Foto: EPA
Mednarodno priznani bančnik Croitoru si kljub svojim referencam ni uspel pridobiti zaupanja romunskih poslancev. Foto: EPA

Romunski poslanci so zavrnili potrditev vladnega kabineta novega premierja Luciana Croitoruja, ki ga je sredi oktobra imenoval predsednik Traian Basescu, potem ko je razpadla manjšinska vladna koalicija med socialdemokrati in liberalnimi demokrati.

Za nekdanjega svetovalca guvernerja romunske centralne banke je glasovalo 189 poslancev, 250 pa jih je bilo proti. Močna opozicija si na čelu vlade želi videti svojega kandidata, in sicer župana transilvanskega mesta Sbiuja Klausa Johannisa, sicer etničnega Nemca, ki si je prislužil hvale za obnovo svojega kraja.

Toda novi kandidat za premierja bo imel težko nalogo pri sestavi vladnega kabineta pred prvim krogom predsedniških volitev, ki bodo potekale 22. novembra, medtem ko se ime novega predsednika pričakuje šele 6. decembra, ko bo potekal drugi krog volitev.

IMF hoče zanesljivega sogovornika
Analitiki se bojijo, da s poglabljanjem politične krize v vodo padel nov sveženj pomoči IMF-a, ki ima za eno izmed glavnih zahtev trdnost vladajoče koalicije. Opozicijski socialdemokrati so zagotovili, da bodo podprli hitro potrditev proračuna za naslednje leto, da bi ohranili dotok tuje denarne pomoči, a vseeno obstaja bojazen, da se to ne bo zgodilo do 10. decembra, ki ga je za rok postavil IMF.

Še lani je bila Romunija najhitreje rastoče gospodarstvo v Evropski uniji in magnet za tuje vlagatelje, vse pa se je spremenilo s prihodom svetovne gospodarske krize in balkanska država z 22 milijoni prebivalcev se je znašla v težkem položaju, ko močno potrebujejo tujo denarno pomoč. Vladna kriza se že odraža na razmerah v gospodarstvu in romunski lev je v primerjavi z evrom na najnižji ravni v zadnjih sedmih mesecih.