Srbija zadnje dni prav tako beleži rekordno število prehodov meje. Iz Makedonije v četrtek tako prišlo 8.500 prebežnikov, kar je najvišja enodnevna številka. Foto: Reuters
Srbija zadnje dni prav tako beleži rekordno število prehodov meje. Iz Makedonije v četrtek tako prišlo 8.500 prebežnikov, kar je najvišja enodnevna številka. Foto: Reuters
Avstrijski vojak z otrokom na slovensko-avstrijski meji v Špiljah
Avstrija pošilja na mejo s Slovenijo dodatno vojaško enoto, kateri bi lahko hitro sledile še nove. V preteklem tednu so proti Špiljam in Radgoni vsaka dva dni poslali dodatno stotnijo vojakov. Foto: Reuters
Begunci z gumenjakom pristajajo na grškem otoku Lezbos
Mednarodna organizacija za migracije IOM pričakuje, da bo ta teden rekorden po številu prihodov prebežnikov iz Turčije v Grčijo, posledično pa to pomeni, da pritisk beguncev in prebežnikov na balkanski poti, ki zdaj teče tudi prek Slovenije, še ne bo popustil. Foto: Reuters
Nemčija uradno zaostrila azilno politiko

Nemška ministrica za delo Andrea Nahles je v pogovoru za časopis Passauer Neue Presse opozorila, da bo potrebnega precej časa in napora za integracijo prosilcev za azil. "Zmogli bomo, a ne čez noč. Za usposobljene begunce bo to tek na srednje proge, za vse ostale pa bolj maraton," je dejala Nahlesova.

Osnova za delo - znanje nemščine
Ob tem je pripomnila, da tako pogosto naveden primer izobraženih sirskih beguncev ni pravilo. "Ne smemo misliti, da lahko integriramo vse brez večjih naporov. Trajalo bo dlje, kot bi si želeli," je poudarila. Kot ključno težavo je izpostavila, da bo potrebnega precej časa, da bodo vsi begunci imeli dovolj dobro znanje nemščine, da vstopijo na trg dela.

Dodatni upad brezposelnosti med domačini
A po drugi strani je namignila, da bo za nemške iskalce zaposlitve prihod beguncev prinesel nove priložnosti. "Nastalo bo več tisoč delovnih mest na področju podpore beguncem, na primer pri gradnji stanovanj, področju oskrbe ali varovanja," je povedala Nahlesova. "Med domačini bomo tako doživeli še nadaljnji upad brezposelnosti," je še povzel DPA. V avgustu je stopnja brezposelnosti v Nemčiji po podatkih Eurostata znašala 4,53 odstotka.

Dodatnih sto avstrijskih vojakov na Štajerskem
Avstrijska vojska je na avstrijsko Štajersko poslala še dodatne podporne enote, je sporočilo avstrijsko obrambno ministrstvo. Tako bo v prihodnje v tej zvezni deželi ob meji s Slovenijo zaradi migrantske krize pomagalo okoli 800 vojakov. Do zdaj je na Štajerskem policiji pomagalo okoli 700 vojakov.

Skupno bo po novem na avstrijskem Štajerskem pri obvladovanju migrantskih tokov pomagalo sedem vojaških enot. Po celotni Avstriji policiji trenutno po navedbah obrambnega ministrstva pomaga okoli 1.500 vojakov. Po potrebi bi lahko posredovalo še 2.200 vojakov, dodajajo na ministrstvu.

Rekordne številke v Srbiji
Iz Makedonije v Srbijo prihajajo novi prebežniki. V skladu z rekordnimi številkami v Grčiji (48 tisoč v petih dneh), je z nekajdnevnim zamikom tudi v Srbiji padel enodnevni rekord. V četrtek je v Srbijo vstopilo 8.500 ljudi oz. največ od začetka begunske krize pred pol leta. Na Hrvaško je sočasno v četrtek odšlo 6.500 prebežnikov, po uradnih podatkih srbskih oblasti.
V soboto opoldne je na hrvaško-srbski meji na vstop v Hrvaško čakalo več kot dva tisoč ljudi, čez noč pa je pri Berkasovu mejo prestopilo štiri tisoč prebežnikov.

Bolgarija, Romunija in Srbija lahko tudi zaprejo meje
V Sofiji so se tudi zaradi begunske krize sešli predsedniki vlad Srbije, Romunije in Bolgarije. Aleksandar Vučić, Viktor Ponta in Bojko Borisov so po srečanju izjavili: "Naše države niso pripravljene, če Nemčija in Avstrija zapreta svoje meje, da postanejo tamponsko območje za prebežnike. Pripravljeni smo, da zapremo svoje meje. Dajemo vso podporo Evropski uniji, da se dogovori s Turčijo, ki naj zadrži begunce."



Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: V zadnjem tednu v Slovenijo prišlo več kot 56.000 prebežnikov

Nemčija uradno zaostrila azilno politiko