Papež je poslanico posnel v sredo v Vatikanu. Foto: Reuters
Papež je poslanico posnel v sredo v Vatikanu. Foto: Reuters

Sveti oče je mnoge presenetil, ker se je odločil za to potezo, saj gre za prvo božično poslanico, namenjeno le eni državi. Posnel jo je v sredo, predvajali pa so jo dopoldne v sklopu BBC-jeve radijske oddaje Misel dneva (Thought for the Day).

83-letni papež se je v poslanici z "veliko naklonjenostjo" spomnil svojega septembrskega obiska na Škotskem in v Angliji. "Želim, da veste, da se vseh vas spominjam v svojih molitvah v tem svetem obdobju," je dejal in poudaril pomen božiča. Papež je še dejal, da je rojstvo Jezusa Kristusa prineslo osvoboditev, vendar ne "s političnimi ali vojaškimi sredstvi".

Papež sicer redko daje intervjuje ali prispevke za posamezne medije, BBC pa se je za poslanico za oddajo Misel dneva pogajal več mesecev. Gre za versko oddajo, v kateri svoje misli vsako jutro izražajo predstavniki verskih skupnosti.

Je BBC ravnal pravilno?
Danes objavljena triminutna poslanica je v britanski javnosti sicer glasno odmevala, saj številne sekularne skupine poudarjajo, da si BBC kot javna radijska postaja ne bi smel dovolili tovrstnih vsebin. Objavo poslanice je kritizirala tudi britanska Nacionalna sekularna zveza, ki je močno nasprotovala tudi papeževemu obisku v septembru. "Mislim, da je to izjemno slaba poteza BBC-ja in hud udarec za več sto tisoč ljudi, ki so bili v otroštvu žrtve zlorab Cerkve," je dejal direktor Nacionalne sekularne zveze Keith Porteus Wood.

Septembrski obisk močno odmeval
Benedikt XVI. se je septembra štiri dni mudil v Veliki Britaniji, kar je bil prvi obisk kakega papeža na Otoku po letu 1982. Med obiskom je med drugim slovitega kardinala in misleca Johna Henryja Newmana, najbolj znanega spreobrnjenca iz anglikanske v katoliško vero, na maši v Birminghamu razglasil za blaženega ter se sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom in nekaterimi drugimi političnimi predstavniki. V Westminstrski katedrali je daroval mašo in izrekel do zdaj najmočnejše javno opravičilo za zlorabe otrok, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki.

Papeževo poslanico lahko poslušate spodaj (v angleškem jeziku).