Benedikt XVI. je pozdravil množico vernikov na Trgu svetega Petra. Foto: epa
Benedikt XVI. je pozdravil množico vernikov na Trgu svetega Petra. Foto: epa
Verniki na Trgu svetega Petra
Nemci še vedno proslavljajo izvolitev svojega kardinala. Foto: epa
Množica na Trgu svetega Petra
Umestitvene maše se je udeležilo več sto tisoč vernikov z vsega sveta. Foto: epa

Papež je v svoji pridigi dejal, da Cerkev v sebi nosi prihodnost sveta, ki jo kaže tudi vsakemu posamezniku. Človeštvo je označil za izgubljeno ovco, ki v puščavi ne najde svoje poti, a je dodal, da ga božji sin ne bo zapustil.

Po maši, ki so se je udeležili tudi številni politični in verski voditelji, se je papež med množico popeljal z novim papamobilom brez strehe. Za tem pa je v baziliki svetega Petra sprejel voditelje in druge visoke predstavnike držav. Prvi so ga pozdravili njegovi rojaki na čelu s predsednikom Horstom Köhlerjem in kanclerjem Gerhardom Schröderjem.

Premier Janša papeža povabil v Slovenijo
Slovensko delegacijo je vodil premier Janez Janša, v Vatikan pa je v imenu Slovenske škofovske konference pripotoval tudi ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. Janša je na sprejemu po maši papežu Benediktu XVI. čestital in ga povabil v Slovenijo. Papež je dejal, da se bo povabilu z veseljem odzval in premierju izročil pozdrave za vse Slovenke in Slovence.

Benedikt XVI. je med drugim prejel papeški znamenji, ribiški prstan in belo volneno štolo s šestimi rdečimi križi, imenovano tudi palij, ki jo papež nosi ob liturgičnih slavjih. Palij mu je na ramena položil kardinal Jorge Medina Estevez, ribiški prstan s podobo svetega Petra, ki lovi ribe, pa mu je nataknil vatikanski državni sekretar, kardinal Angelo Sodano.

Poklon Petrovemu grobu
Papež je mašo začel z obiskom grobnice svetega Petra. Pri tem se je poklonil prvemu papežu in ob petju cerkvenega zbora blagoslovil grobnico pod oltarjem vatikanske bazilike.


Oglejte si fotozgodbi o papežu Benediktu XVI. in umestitveni maši.

Še nekaj desetletij nazaj so papeža okronali, nato pa so ga nosili po trgu na lesenem stolu, vendar je ta običaj odpravil Janez Pavel I. leta 1978.

Delegacijo iz Nemčije, rodne papeževe države, je vodil kancler Gerhard Schröder, francosko premier Jean-Pierre Raffarin, špansko kralj Juan Carlos, 21-člansko ameriško pa predsednikov brat in guverner Floride Jeb Bush.

Strogi varnostni ukrepi
Varnostni ukrepi so bili podobni kot na pogrebu Janeza Pavla II., tako da je bil zračni prostor zaprt, varovala pa so ga bojna letala in protiletalske rakete. Po rimskih ulicah je patruljiralo več tisoč policistov.