Zgodovinsko srečanje dveh papežev - papež Frančišek se je papežu emeritusu zahvalil za pontifikat, ta pa mu je obljubil poslušnost. Foto: EPA
Zgodovinsko srečanje dveh papežev - papež Frančišek se je papežu emeritusu zahvalil za pontifikat, ta pa mu je obljubil poslušnost. Foto: EPA

85-letni Benedikt, ki je sredi februarja presenetil z novico, da se umika s svojega položaja, se le še redko pojavi v javnosti. Ko ga je v poletni rezidenci v Castel Gandolfu marca obiskal novoizvoljeni papež Frančišek, je bil Benedikt videti še posebej krhek in nestabilen.

Dolgoletna dopisnica iz Vatikana Paloma Gomez Borerro je v pogovoru za britanski Telegraph dejala: "Benedikt je v zelo slabem stanju. V zadnjih 15 dneh je njegova življenjska energija vidno usahnila. Bojim se, da ne bo več dolgo med nami."

Novinarka, ki dogajanje na Svetem sedežu spremlja že več desetletij, je dodala, da je njegovo zdravstveno stanje zdaj že "alarmantno", da pa je bilo že v zadnjih mesecih njegovega pontifikata videti, da ne zmore več slediti napornemu tempu in vsem delovnim nalogam. Benedikt je že ob izjavi o odstopu kot razlog za svojo odločitev navedel pojemajočo telesno in duševno moč.

"Vsak, ki nekdanjega papeža v zadnjem času večkrat vidi, lahko opazi, da se mu je zdravje poslabšalo. Pred kakšnim letom smo ga občasno začeli videvati s palico, s katero si je pomagal pri hoji, danes se tudi z njo že težko premika," je potrdil neki vatikanski uradnik.

A na te besede se je nato odzval tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi, ki je zatrdil, da Benedikt ne trpi za nobeno težko boleznijo. Dejal je, da trpi za s starostjo povezanimi težavami, ni pa bolan. Predvidoma v začetku maja se bo vselil v samostan v Vatikan.

Pomaga mu srčni spodbujevalnik
Marca je sicer v javnost prišla novica, da so Benediktu že pred desetletjem vstavili srčni spodbujevalnik, ki so mu ga zamenjali okoli tri mesece pred napovedjo svojega umika. Po trditvah nekaterih naj bi bil na levo oko že povsem slep, njegova drža pa je vse bolj sključena.

Ko je lansko poletje Peter Seewald, nemški novinar, ki je leta 2010 izdal knjigo o prvem nemškem papežu, Benedikta vprašal, kaj meni, da ljudje še pričakujejo od njega do konca pontifikata, je odgovoril: "Od mene? Ne več veliko. Sem star mož in moči mi pojenjajo. Mislim, da sem v preteklosti storil dovolj." Seewald meni, da je že takrat pripravljal teren, da vatikanski kuriji in vernikom sporoči svojo presenetljivo odločitev o umiku.