Berisha se poslavlja od premierskega položaja. Foto: EPA
Berisha se poslavlja od premierskega položaja. Foto: EPA

"Izgubili smo te volitve in vsa odgovornost za poraz pade samo na eno osebo, mene," je dejal Berisha pred svojimi podporniki v središču Tirane, potem ko je čakal skoraj do zadnjega preštetega glasu, čeprav se izid od ponedeljka ni več spremenil.

S preštetimi glasovi z 99 odstotkov volišč je njegova vladajoča Demokratska stranka osvojila 56 poslanskih sedežev v 140-članskem parlamentu, medtem ko so opozicijski socialisti Edija Rame dobili 84 poslancev.

Dolgotrajno čakanje na priznanje poraza je že vzbudilo bojazen izpodbijanja volilnega izida in začetka nove politične krize v članici Nata, ki od padca komunizma pred več kot dvema desetletjema ni bila odporna proti političnim pretresom.

Potezo Berishe bodo zdaj opazovalci sprejeli kot znak odraščajoče demokracije v nekoč najrevnejši evropski državi, ki se želi pridružiti Evropski uniji.

Berisha, ki je bil premier od leta 2005, predtem pa predsednik države od leta 1992 do leta 1997, je ob priznanju poraza napovedal odstop s položaja vodje Demokratske stranke, a bo ostal poslanec.

Rama je napovedal, da bo ponovno zagnal približevanje EU-ju, ki je zaradi pomanjkanja demokracije, korupcije in organiziranega kriminala zastalo na mrtvi točki, potem ko je Albanija leta 2009 postala kandidatka za članstvo.

Vodja socialistov, ki je po svetu postal poznan, ko je z barvitimi pročelji zgradb in nasadi dreves poživil sivo prestolnico, je dejal, da bo uspeh iz Tirane prenesel na vso državo.