Ima Rama že nasmeh zmagovalca? Foto: EPA
Ima Rama že nasmeh zmagovalca? Foto: EPA

Glede na okoli 30 odstotkov preštetih glasov so socialisti pod vodstvom nekdanjega župana Tirane Edija Rame osvojili 84 sedežev v 140-članskem parlamentu, medtem ko je vladajoči Demokratski stranki premierja Berishe pripadlo 56 poslancev.

Če bodo izidi podobni tudi po vseh preštetih glasovih, bo to pomenilo konec osemletne vladavine Berishe, ki se bo moral umakniti 48-letnemu Rami. Slikar in nekdanji košarkar je po svetu postal najbolj znan, ko je z barvitimi fasadami in nasadi dreves poživil osivelo albansko prestolnico.

Rama je Berisho že pozval, naj se po porazu umakne z oblasti. "Albanija mora s teh volitev priti z dvignjeno glavo. To je trenutek v politiki, ko lahko poraženci sodelujejo pri zmagi za svojo državo," je dejal.

Tako kot socialisti je tudi stranka Berishe v nedeljo takoj po zaprtju volišč razglasila zmago.

Sam Berisha se še ni oglasil, a njegova stranka vztraja pri svojem prepričanju o ugodnem izidu. "Še naprej smo polno prepričani o zmagi, ko bodo prešteti vsi glasovi državljanov," je dejal demokratski poslanec Gerti Bogdani.

68-letni Berisha se lahko pohvali, da je nekoč najrevnejšo evropsko državo popeljal v zvezo Nato in prvi krog pogajanj za vstop v Evropsko unijo, a njegovi nasprotniki mu očitajo, da spodkopava demokracijo in dovoljuje razrast korupcije ter organiziranega kriminala.

Od padca komunizma leta 1991 Albanija še nikoli ni izpeljala volitev, ki bi jih lahko označili za svobodne in poštene. Tudi tokratne volitve si niso prislužile pozitivne ocene in mednarodni opazovalci so sporočili, da jih je zaznamovalo medsebojno nezaupanje obeh glavnih strank.