Silvio Berlusconi se bo moral iz politike umakniti za dve leti. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi se bo moral iz politike umakniti za dve leti. Foto: Reuters

Sobotna odločitev sodišča sicer še ni dokončno usodna za Berlusconijevo politično življenje. Ker je senator, ga morajo iz rimskega senata izgnati njegovi senatorski kolegi, ki naj bi po napovedih o tem glasovali prihodnji mesec.

Pravnomočno obsojen zaradi utaje davka
Berlusconi je bil avgusta zaradi davčne utaje v primeru Mediaset pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen. Na podlagi določil o delni amnestiji za takšne primere in zaradi njegove starosti mu je bila kazen avtomatično skrajšana na 12 mesecev, milijarder pa je uradno že zaprosil, da bi jo odslužil z družbeno koristnimi deli.

Se bo čez dve leti znova vrnil?
Prvotno je bil "Vitez" kaznovan s petimi leti prepovedi opravljanja političnih funkcij, a je kasacijsko sodišče zadevo vrnilo v ponovno presojo. Zaradi procesnih razlogov so tako Berlusconiju prepoved opravljanja javne službe skrajšali s petih na dve leti. Če bo ta odločitev obveljala, Berlusconi v tem obdobju med drugim ne sme nastopiti na volitvah in ne more sedeti v parlamentu,

Berlusconijevi odvetniki so zahtevali enoletno prepoved oz. najmanjšo možno po zakonu. Obsojenec ima možnost še pritožbe na vrhovno sodišče. Ker v senato prevladujejo Berlusconijevi nasprotniki, se napoveduje, da bo štirikratni italijanski premier izgubil sedež v zgornjem domu italijanskega parlamenta.

Po obsodbi že močno omajal vlado
Zdaj že 77-letni Berlusconi je bil najvplivnejši in najpomembnejši politik zadnjih 20 let v Italiji. Po prisilnem odstopu novembra 2011 se je že zdelo, da je "Il Cavaliere" dokončno politično mrtev, a je desnosredinskemu populistu vnovič uspel veliki preobrat. Na februarskih volitvah je Berlusconijevo Ljudstvo svobode osvojilo kar 30 odstotkov glasov, s čimer je postala ključna stranka nove vladne koalicije pod vodstvom demokrata Enrica Lette. Po obsodbi je Berlusconi že zakuhal politično krizo, ki je grozila s padcem vlade, a po uporu v lastni stranki se je zgodil preobrat in Berlusconi je podprl Letto.

V primeru Mediaset je bil Berlusconi obsojen, ker je njegovo medijsko podjetje Mediaset pri nakupu televizijskih in filmskih pravic v ZDA s pomočjo v davčnih oazah registriranih družb prirejalo računovodske izkaze. S tem se je Mediaset v 90. letih prejšnjega stoletja izognil plačilu več milijonov evrov davkov.

Berlusconija izključili iz politike
Berlusconija izključili iz politike