Silvio Berlusconi ima za seboj težko poletje. Foto: EPA
Silvio Berlusconi ima za seboj težko poletje. Foto: EPA
Berlusconijevi podporniki. Foto: EPA

pri njegovem poslovnem imperiju, navajajo sodni dokumenti.
Tajkunov dogovor z mafijo so opisali sodniki prizivnega sodišča v Palermu v sklopu svojega 476 strani dolgega sklepa ob argumentaciji zaporne kazni Berlusconijevega tesnega prijatelja Marcella Dell’Utrija zaradi njegovih povezav z mafijo.

Sodniki pravijo, da je bil Dell’Utri, v Palermu rojeni nekdanji senator v Berlusconijevi stranki PDL, posrednik med Berlusconijem in mafijo kar 20 let, vse do leta 1992, ko sta bila v mafijskih bombnih napadih ubita dva tožilca.

Poročilo je še zadnje v seriji slabih poletnih novic za nekdanjega premierja. Junija je sodišče odločilo, da je kriv plačevanja spolnih uslug mladoletni prostitutki in zlorabe pooblastil v t. i. aferi "Rubygate". Avgusta je bil zaradi davčnih utaj obsojen na leto dni hišnega pripora ali družbenokoristnih del, grozi pa mu tudi izključitev iz parlamenta.
Politični analitik James Walston z Ameriške univerze v Rimu je za Independent poročilo opisal kot "še en žebelj v krsto Silvia Berlusconija".

Usodno srečanje v Milanu
73-letnega Dell’Utrija, ki vse obtožbe zanika, je sodišče v Palermu marca letos zaradi zarotništva z mafijo obsodilo na sedemletno zaporno kazen. Sodniki so v svoji podrobni obrazložitvi zapisali, da je bila Dell'Utrijeva vloga Berlusconijevega posrednika s Coso Nostro, pri čemer je premierju pomagal "preliti na milijone evrov v mafijske kovčke", ključna in neizpodbitna.

Ključno naj bi bilo srečanje v Milanu leta 1974 med vzhajajočim poslovnežem Berlusconijem in predstavnikoma mafije Gaetanom Cino ter Stefanom Bontatejem, ki ga je organiziral Dell’Utri. Na tem srečanju naj bi bil sklenjen dogovor, po katerem je Berlusconi v zameno za denar dobil zaščito pred grožnjami, pa tudi pomoč pri njegovih poslovnih in medijskih načrtih na Siciliji.

Uradno konjar, neuradno mafijski zastopnik
Sodniki so izpostavili tudi, da je Dell’Utri Berlusconiju predstavil znanega mafijca Vittoria Mangana in mu priskrbel službo konjarja v Berlusconijevi vili v Arcoreju. A Manganova resnična zadolžitev naj bi bilo zastopništvo mafije v Arcoreju.
"Kar smo dolgo vedeli o protagonistih te zgodbe, mafijskimi šefi na eni strani ter milanskim poslovnežem in trikratnim premierjem na drugi, je zdaj dobilo še uradno potrdilo," je zapisal novinar, strokovnjak za mafijo, Attilo Bolzoni v časniku La Repubblica.

Da bi Berlusconiju sodili zaradi povezav z mafijo, ni prav verjetno, saj zaradi zakona o zastaranosti osebe ne morejo sodno preganjati zaradi zločinov, ki so se zgodili pred več kot 20 leti, razen če gre za zločine, ki zahtevajo smrtno kazen.