Berlusconi kot premierja zdaj pred sodnim pregonom varuje imuniteta. Foto: Reuters
Berlusconi kot premierja zdaj pred sodnim pregonom varuje imuniteta. Foto: Reuters

Takšna je razlaga sodbe, ki jo je sodišče objavilo v torek. Februarja je bil David Mills obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi jemanja podkupnine od Berlusconija, ki je bil ob tem dejanju opozicijski politik. Berlusconi naj bi Millsa podkupoval prek skrivnih skladov, ki so bili v lasti njegovega podjetja Mediaset, največje italijanske zasebne televizijske postaje. Namen: prikrivanje sumljivih podatkov o poslih. Danes je Berlusconi premier, kar mu zagotavlja imuniteto pred sodnim pregonom.

Kot je odločilo sodišče, je Mills z lažnim pričanjem omogočil Berlusconiju in njegovemu podjetju, da se "izmaže" in obdrži vse prihodke, ki so nastali iz nezakonitih poslov.

V odzivu na sodbo je Berlusconi dejal, da je bila sodba "naravnost škandalozna" in da bo o tem nagovoril tudi parlament. "To je preprosto škandalozna sodba, ki je v nasprotju z resničnostjo, in prepričan sem, da se bo to razkrilo tudi na prizivnem sodišču." Millsa, ki je že napovedal pritožbo na sodbo, so pri krivem pričanju vodili tudi lastni finančni interesi, je v razsodbi zapisalo sodišče.

Julija lani je Berlusconijeva vlada sprejela zakon, ki mu daje imuniteto za čas, ko zaseda mesto premierja, o njem pa zdaj razpravlja ustavno sodišče. Berlusconi se sicer pritožuje, da so ga zaslišali že več kot 2.500-krat, policija ga je obiskala že več stokrat, za pravne boje pa je v svoji politični zapravil že cele milijone. A še vsakič so ga bodisi oprostili bodisi je primer zastaral.

K. T.