Foto:
Foto:

Konservativni premier trdi, da javnomnenjske ankete, ki jih ima, kažejo, da je njegova priljubljenost med Italijani 75-odstotna, kar pomeni, da je veliko bolj priljubljen od predsednika ZDA Baracka Obame - ali katerega koli voditelja kakšne države.

"Javnomnenjske ankete, ki jih poznam, kažejo, da je priljubljenost Obame 59-odstotna. Samo priljubljenost brazilskega predsednika Luiza Inacia Lula je nad 60 odstotki, je 64-odstotna. Torej je moja priljubljenost rekordno visoka," je zadovoljen razlagal novinarjem v Neaplju, kjer se je udeležil koncerta ob 1. maju. To, da so ga na poti iz koncertne dvorane spremljali vzkliki protestnikov, naj se pobere domov, ga ni zmotilo.

Priljubljenost narasla po aprilskem potresu
Komentatorji se strinjajo, da 72-letni Berlusconi, ki se je v preteklosti razglasil za Jezusa Kristusa italijanske politike in dejal, da zaostaja le za Napoleonom - a ne po višini, kljub gospodarski krizi, ki ji ni ubežalo niti italijansko gospodarstvo (Mednarodni denarni sklad (IMF) napoveduje, da bo italijansko gospodarstvo letos imelo 4,4-odstotni padec), uživa visoko podporo. A ne tako visoko, kot trdi sam. Anketa, ki jo je aprila objavila prolevičarska La Repubblica, kaže, da je z Berlusconijem zadovoljnih 56 odstotkov Italijanov in da je njegova priljubljenost prvič po lanskem oktobru narasla aprila zaradi dobrega odziva na potres, ki je stresel L'Aquillo.

Berlusconi, ki se redno pritožuje nad nepravičnim obravnavanjem v medijih, čeprav neposredno nadzoruje skoraj 90 odstotkov televizijskih postaj, je svojo priljubljenost omejil pri 75,1 odstotka. "To so neodvisne ankete, a še niso objavljene," je pojasnil.

T. V.