Lastniki električnih avtomobilov pogrešajo več polnilnih postaj. Foto: EPA
Lastniki električnih avtomobilov pogrešajo več polnilnih postaj. Foto: EPA

51 odstotkov vprašanih Evropejcev je v raziskavi o mobilnosti, ki jo je za skupino EasyPark konec avgusta izvedla skupina YouGov, priznalo, da bi v prihodnosti radi posedovali električno vozilo. V raziskavi je sodleovalo16.574 vprašanih iz 14 evropskih držav, tudi iz Slovenije.

"Zelo spodbudno je, da po Evropi vlada veliko zanimanje za električne avtomobile, kar jasno kaže, da se bo povpraševanje po ekosistemu, ki podpira tako lastništvo kot uporabo, močno povečalo," je komentiral izsledke raziskave direktor skupine EasyPark Johan Birgersson.

Vendar pa 18 odstotkov tistih, ki že imajo električni avtomobil, moti premajhno število polnilnih postaj, 13 odstotkov jih polnilno postajo težko najde ali pa je polnjenje prepočasno.

V uporabi vse bolj aplikacija za parkiranje

Raziskava kaže tudi, da je skoraj tretjina Evropejcev (29 odstotkov) v zadnjega pol leta za plačilo parkirnine uporabila aplikacijo za parkiranje. Ta odstotek se v državah razlikuje. V nordijskih državah aplikacije za parkiranje uporablja 41 odstotkov ljudi, na jugu Evrope 26 odstotkov.

Vprašani so kot prednosti aplikacij poudarili, da nimajo težav pri plačilu s kovanci (32 odstotkov), prav tako je lažje prilagoditi čas parkiranja (28 odstotkov). Skoraj četrtina vprašanih (23 odstotkov) pa je poudarila, da z aplikacijo prihranijo denar, saj plačajo dejanski čas parkiranja.

Premalo parkirnih mest

Vse bolj pereča težava v mestih pa je iskanje parkirnega mesta, s čimer se je soočilo 36 odstotkov vprašanih. Tretjina vprašanih (33 odstotkov) v povprečju za iskanje parkirnega mesta porabi med pet in do 20 minut.

"Večina voznikov se strinja, da kroženje po mestu zaradi iskanja praznega parkirnega prostora ni prijetna izkušnja. To predstavlja tudi nepotrebne izpuste," je prepričan Birgersson.

Ravno enostavna usmeritev na prazen parkirni prostor je inovacija, ki se je največ Evropejcev veseli, še razkrivajo rezultati raziskave.