Vodja Al Kaide naj bi se skrival v odročnem obmejnem območju med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA
Vodja Al Kaide naj bi se skrival v odročnem obmejnem območju med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA

Arabska televizija Al Džazira je objavila zvočni posnetek prvega moža Al Kaide in bin Laden se je tudi v tem sporočilu kot pri tistem izpred dveh mesecev osredotočil na izraelsko ofenzivo v Gazi konec lanskega leta. Ne da bi jih imenoval, je zmerne arabske voditelje obtožil sokrivde za tragedijo v Gazi.

"Jasno je, da so se voditelji nekaterih arabskih držav, ki jih ZDA označujejo za zmerne, skupaj s cionistično križarsko koalicijo zarotili proti našim ljudem," je dejal bin Laden in te voditelje označil za hipokrite, ob tem pa pojasnil, da je za osvoboditev Jeruzalema potrebno pošteno arabsko vodstvo.

"Holokavst v Gazi"
Izraelsko ofenzivo v Gazi je bin Laden primerjal s holokavstom in poudaril potrebo po ločitvi med muslimani in hipokriti. Tistim muslimanom, ki si resnično želijo osvoboditve Jeruzalema je položil na srce, da podprejo boj mudžahedinov proti ameriškim silam v Iraku. Naslednja postaja na vrsti za osvoboditev je po njegovih besedah Jordanija, kar bo borcem omogočilo dostop do Zahodnega brega.

Vodja Al Kaide se je nazadnje oglasil sredi januarja, ko se je prav tako obregnil ob dogodke v Gazi, kjer je bilo v tritedenski izraelski ofenzivi ubitih 1.300 Palestincev, območje pa je bilo skoraj popolnoma uničeno.

G. V.