Obama za svojo prvo nalogo v vlogi predsednika napoveduje zagotavljanje varnosti ZDA pred teroristi. Foto: EPA
Obama za svojo prvo nalogo v vlogi predsednika napoveduje zagotavljanje varnosti ZDA pred teroristi. Foto: EPA
Osama Bin Laden
George Bush je na glavo Osame Bin Ladna po napadih 11. septembra razpisal denarno nagrado 25 milijonov dolarjev in to ni pomagalo, da bi najbolj iskanega terorista prijeli. Foto: EPA

V televizijskem pogovoru za CBS se je novoizvoljeni ameriški predsednik odzval na poziv prvega moža Al Kaide muslimanom k boju proti izraelski okupaciji Gaze. Obama je napovedal neusmiljen lov na najbolj iskanega človeka na svetu. "Moja osebna želja je njegovo prijetje ali da se ga enostavno ubije," je dejal in dodal, da bi bilo morda dovolj, če bi obroč okoli njega toliko zategnili, da ne bi mogel več komunicirati s svojimi operativci. "Menim, da moramo oslabiti njegovo infrastrukturo, da ne bo več pomembno, ali je živ ali ne, ker ne bo mogel več pošiljati sporočil javnosti. Tako bi tako rekoč opravili nalogo zaščititi našo državo pred terorizmom," je povedal prvi temnopolti predsednik ZDA, ki bo prisegel 20. januarja.

"Teroriste moramo pognati v beg"
Zaradi invazije na Irak so ZDA preusmerile pozornost z Iraka, kar pa se bo spremenilo, je napovedal Obama, ki je od začetka nasprotoval vojni v Iraku in podpira umik ameriških sil iz te države. "Moja naloga je povleči ameriške vojake iz Iraka na odgovoren način in stabilizirati položaj v tej državi," je dejal in dodal, da namerava pozornost usmeriti v Afganistan, prvo državo, ki so jo ZDA napadle po terorističnih napadih 11. septembra 2001, ker naj bi tamkajšnji takratni talibanski režim nudil zatočišče Bin Ladnu. "Pognati teroriste v beg in preprečiti njihov napad na našo domovino bo moja prva naloga," je sklenil.

Regionalen pristop k "težavi"
"Bin Laden in Al Kaida sta sovražnika številka ena, ko govorimo o ameriški varnosti. Ta administracija bo v sodelovanju s kongresom in z republikanci naredila vse v svoji moči, da bi zagotovila, da si teroristi ne bi mogli ustvariti zatočišča in napasti ZDA. To je ključno," je po sestanku z novoizvoljenim podpredsednikom Joejem Bidnom in republikanskim senatorjem Lindsayjem Grahamom, ki sta mu poročala o obisku v Kuvajtu, Pakistanu, Afganistanu in Iraku, svoje stališče ponovil Obama. V boju z Al Kaido bo potreben "regionalni pristop", saj se "težava ne bo reševala samo v Afganistanu, temveč ji bo treba pozornost nameniti tudi v Pakistanu", je še dodal.

T. V.