George Bush je pred odhodom iz Bele hiše naredil inventuro svojega predsedovanja. Foto: Reuters
George Bush je pred odhodom iz Bele hiše naredil inventuro svojega predsedovanja. Foto: Reuters

Zgodovina bo povedala, ali bi moral kaj narediti drugače.

George W. Bush
Družina Obama
Obama se v Ovalni pisarni ne bo počutil izoliranega, saj bo ob njemu njegova ljubeča družina, meni Bush. Foto: EPA
Bush o dosežkih in napakah

43. predsednik ZDA je prepričan, da je teroristična grožnja večja od gospodarskih težav, ki čakajo Obamo. "Največja grožnja, s katero se bo moral spopadati in drugi predsedniki za njim, je napad na našo domovino. Želim si, da ne bi bilo tako, a tam zunaj je še vedno sovražnik, ki želi Američanom povzročiti škodo. To bo največja grožnja," je prepričan.

Grožnjo ZDA predstavlja Severna Koreja, ki po Bushevem mnenju še vedno razvija program bogatenja urana, "še vedno nevaren" pa je tudi Iran.

Največja napaka: Irak


Na zadnji novinarski konferenci v zdajšnji vlogi je Bush spregovoril tudi o uspehih in napakah svojega osemletnega predsedovanja. Ob vprašanju o "moralnem ugledu" ZDA - ta je med drugim utrpel velik udarec zaradi ravnanja z zaporniki v zaporu Guantanamo na Kubi - v svetu je zavrnil namigovanja, da je bil zapravljen zaradi vojne v Iraku. Med največje napake kljub temu šteje iraško vojno, ki je zahtevala okoli 4.000 ameriških življenj, neodkritje orožja za množično uničenje v Iraku, prezgodnjo razglasitev zmage koalicijskih sil v tej državi - razvpiti "misija dosežena", tj. govor na ameriški letalonosilki maja 2003, in zlorabe v zloglasnem zaporu Abu Graib.

"Zgodovina bo povedala, ali bi moral kaj narediti drugače," je dejal filozofsko in dodal; “Ne bi se mogel vrniti domov v Teksas in se pogledati v zrcalo, če bi dovolil, da me glasni kritiki preprečijo pri delanju tistega, kar sem moral narediti za varnost države."

"Domovino smo zavarovali pred teroristi"
Bush, ki je bil v Beli hiši komaj osem mesecev, ko so 11. septembra 2001 v ZDA udarili teroristi, je bil odločen, da je njegova administracija ravnala pravilno, ko je domovino zavarovala pred teroristi, čeprav so ji številni kritiki očitali ogrožanje posameznikovih svoboščin. "Glede odločitev, ki sem jih sprejel, da bi zaščitil državo, me ne skrbi zaradi priljubljenosti. Kar me skrbi, je ustava ZDA in uresničevanje načrtov, ki bi olajšali odkrivanje tega, o čem razmišlja sovražnik," je bil neomajen.

Katrina - lahko bi bilo bolje
Doma bi bil odziv na pustošenje orkana Katrina leta 2005 lahko boljši, je menil, a zanikal, da je bil prepočasen. Seveda je spregovoril tudi o svojih uspehih. Med te je - med veliko gospodarsko in finančne krize kar nekoliko ironično - uvrstil gospodarstvo. "Nasledil sem recesijo, končujem med recesijo. Vmes smo imeli 52 mesecev neprekinjnega večanja števila delavnih mest."

Obama boljši govornik
Svojemu nasledniku je Bush zaželel veliko sreče in dodal, da bo imel veliko podporo. Obamo je opisal kot "pametnega in očarljivega" ter kot "veliko boljšega govornika, kot sem sam."

T. V.

Zgodovina bo povedala, ali bi moral kaj narediti drugače.

George W. Bush
Bush o dosežkih in napakah