Politične kariere Roda Blagojevicha je konec. Foto: EPA
Politične kariere Roda Blagojevicha je konec. Foto: EPA
Pat Quinn
Enega največjih političnih škandalov v zadnjih letih je konec: kot novi guverner Illinoisa je prisegel Pat Quinn. Foto: EPA

Za odstavitev 52-letnega guvernerja je po štiridnevni razpravi glasovalo vseh 59 senatorjev. Blagojevich, sin srbskih priseljencev, je ob razpletu dejal, da je razžaloščen in razočaran, a ne presenečen, in da se bo boril vse do konca, da bo opral svoje ime. Blagojevich je postal znan, ko je prišlo na dan, da naj bi želel prodati izpraznjeni senatorski sedež zdajšnjega predsednika Baracka Obame, poleg tega pa ga je obtožnica bremenila še drugih zlorab. Dosmrtno so mu prepovedali tudi, da bi imel v Illinoisu javno funkcijo.

Blagojevich je bil guverner Illinoisa šest let in je osmi guverner v zgodovini ZDA, ki se je moral predčasno posloviti od svojega položaja. Njegov položaj bo zdaj nasledil Patrick Quinn, ki je že prisegel kot novi guverner.

"Danes imam prebivalce Illinoisa raje kot kdaj koli prej," je dejal Blagojevich po zaslišanju v senatu, za kar se je odločil v zadnjem hipu, potem ko je pred tem zavračal zagovor pred senatorji. "Ni dokaza, ki bi kazal, da sem kot guverner storil kar koli narobe," je vztrajal in pokazal nejevoljo, ker ni smel na zaslišanje pozvati svojih prič. "Če bi mislil, da sem storil kaj narobe, bi odstopil že decembra. Nisem odstopil takrat in ne zdaj, ker nisem storil ničesar narobe." Trdi, da je žrtev političnega maščevanja.

Blagojevicha je 9. decembra aretiral zvezni preiskovalni urad FBI-ja zaradi obtožb, da je med drugim v zameno za usluge skušal dobiti prispevke za demokratsko kampanjo, za imenovanje novega senatorja pa naj bi skušal dobiti denar, dobro plačano službo, ambasadorsko mesto ali položaj v vladnem kabinetu. Notranja preiskava je pokazala, da niti novoizvoljeni predsednik ZDA Obama niti člani njegovega moštva niso z Blagojevichem govorili o tem, kdo naj zapolni senatorski sedež.

Polovica guvernerjev Illinoisa sodno preganjana
Blagojevich je prvi guverner v več kot 20 letih, ki je moral s položaja odstopiti predčasno. Nazadnje se je to zgodilo guvernerju Arizone Evanu Mechamu leta 1988. Zanimivo je, da je bila polovica od osmih preteklih guvernerjev Illinoisa kazensko preganjana, Blagojevichev predhodnik George Ryan pa je v zaporu, saj je bil obsojen zaradi korupcije.

K. T.