Nazarbajev je med svoje sodelavce zvabil Blaira. Foto: EPA
Nazarbajev je med svoje sodelavce zvabil Blaira. Foto: EPA

Reševanje dolgoletnega bližnjevzhodnega konflikta očitno le ni tako trd oreh, kot opozarjajo številni, saj je posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice Blair ob tej funkciji sprejel še ponudbo kazahstanskega predsednika Nazarbajeva in bo postal njegov svetovalec na socialno-gospodarskem področju.

Koristi si obetata oba, saj naj bi bilo imenovanje nekdanjega britanskega premierja za svetovalca eden večjih uspehov Nazarbajeva pri promociji Kazahstana kot gospodarske sile, Blair pa bo v enem letu v žep pospravil 12,7 milijona dolarjev.

Nazarbajev je sicer nenehna tarča kritik zaradi avtoritarnega vodenja države, kjer se ne spoštuje demokratičnih standardov, a zahodni vlagatelji se pri sklepanju poslov z energetsko bogatim Kazahstanom ne ozirajo na to, kot se zdi, pa tudi Blair ne.

Kazahstanci zadovoljni
S kazahstanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je Blair eden izmed visokih tujih političnih predstavnikov, ki jih je vlada v Astani najela za svetovanje. "Veliko število pomembnih predstavnikov tujih vlad se je odzvalo na povabilo kazahstanske vlade, da svetujejo na področju gospodarstva, javne administracije in mednarodnih odnosov," je pojasnil predstavnik ministrstva Altaj Abibulajev.

"Vključenost takšnih politikov že prinaša pomembne praktične rezultate, ki povečujejo privlačnost Kazahstana za vlagatelje in pomagajo pri prilagajanju moderni zakonodaji za nadaljnji razvoj države," je dodal Abibulajev.

Po besedah svetovalca kazahstanskega predsednika Jermukhameta Jertisbajeva se bo Blair najverjetneje ukvarjal z vprašanjem socialno-gospodarske modernizacije Kazahstana. Jertisbajev sicer ni navedel zneska, ki ga bo Blair prejel za svoje delo, poudaril pa je, da ne bo delal zastonj.

Blair, ki je britansko vlado vodil med letoma 1997 in 2007, je pozneje postal svetovalec več tujih vlad in posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice. 58-letni Blair je bil sicer kot posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice že večkrat tarča kritikov, saj naj bi bil v tej vlogi skorajda neviden.

Velika Britanija in Kazahstan, kjer je letna gospodarska last v zadnjih desetih letih v povprečju znašala skoraj deset odstotkov, imata že tradicionalno dobre odnose. Tudi sin kraljice Elizabete II., princ Andrew, je kot britanski trgovinski predstavnik v Kazahstanu vzpostavil zelo tesne odnose s kazahstansko elito.