Politika druži nasmeh in ista znamka zobne paste. Foto: Reuters
Politika druži nasmeh in ista znamka zobne paste. Foto: Reuters

Bil si močen voditelj v času, ko je svet potreboval močno vodstvo.

Tony Blair Georgeu Bushu
Tony Blair in George Bush
Državi ostajata zaveznici v Iraku kljub napakam, ki so se dogajale po invaziji leta 2003. Foto: Reuters
Blair in Bush na zadnjem srečanju

Tony Blair, ki se v Washingtonu mudi zadnjič pred odstopom s funkcije konec junija, je zagotovil, da Velika Britanija ostaja tesen sodelavec ZDA v globalnem boju proti terorizmu. Dejal je, da bi se tudi danes odločil stati z ramo ob rami ZDA, če bi se ponovili dogodki 11. septembra.

Še pred tem sta se voditelja za zaprtimi vrati pogovarjala o različnih mednarodnih temah, poleg o razmerah v Iraku tudi o mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu, iranskem jedrskem programu, zastalih gospodarskih pogajanjih med EU-jem in ZDA ter razlikah glede pogledov na globalno segrevanje ozračja. Izrazila sta tudi globoko zaskrbljenost nad nesposobnostjo mednarodne skupnosti za posredovanje v Darfurju.

Brown je "dober fant"
Bush je glede Iraka iskal zagotovila, da Blairov naslednik Gordon Brown ne bo zmanjšal britanske vloge v Iraku, čeprav je priznal, da so se v državi dogajale napake. O nadaljevanju dobrih odnosov z VB-jem Bush ne dvomi, med drugim je Browna, s katerim sta se srečala enkrat, označil za "dobrega fanta". Novih predlogov za rešitve posameznih vprašanj sogovornika nista sporočila.

Na sproščenem srečanju pred novinarji sta Blair in George Bush hvalila drug drugega in se šalila z novinarji. "Tony Blair je človek, ki sledi svojim načelom," je dejal Bush, Blair pa mu komplimenta ni ostal dolžan in je Busha ocenil kot "močnega voditelja v času, ko svet potrebuje močno vodstvo."

Vendar pa neomajna podpora Bushevi politiki Blairu ni prinesla samo naziva "Bushev pudelj", temveč ga je po mnenju mnogih stala tudi podpore domače javnosti in posledične napovedi odhoda. Ko so Busha o tem vprašali novinarji, je odgovoril: "Mogoče." Nato pa se je hitro popravil in dodal: "Ne vem."

Tesno in sproščeno prijateljstvo
Tudi sicer je bila novinarska konferenca polna šal, saj je Bush uvodoma dejal, da Blair VB vodi že od leta 1797, kar se je nanašalo na Bushev nedavni "kiks" z britansko kraljico Elizabeto na začetku meseca, ko je dejal, da je Elizabeta zadnjič obiskala ZDA leta 1776. Blair in Bush sta se nato ponudila, da neki novinarki zapojeta "Vse najboljše", a je ta ponudbo zavrnila.

Oba politika sicer že od Bushevega nastopa funkcije leta 2001 veže tesno prijateljstvo. Na njunem prvem uradnem srečanju februarja 2001 v Washingtonu je Bush na vprašanje, kaj imata z Blairom skupnega, odvrnil, da se oba rada smejita in uporabljata isto znamko zobne paste.

Bil si močen voditelj v času, ko je svet potreboval močno vodstvo.

Tony Blair Georgeu Bushu
Blair in Bush na zadnjem srečanju