Blair se ne more pohvaliti z večjimi uspehi v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Foto: Reuters
Blair se ne more pohvaliti z večjimi uspehi v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Foto: Reuters

Blair je s svojo odločitvijo v pismu že seznanil generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna in ga obvestil, da bo njegov odstop stopil v veljavo konec junija.

Bližnjevzhodno četverico sestavljajo ZDA, Rusija, Evropska unija in ZN, ki imajo vlogo posrednika v mirovnem procesu med Izraelci in Palestinci.

Položaj odposlanca je Blair prevzel le nekaj ur po tem, ko je leta 2007 končal vodenje britanske vlade, na čelu katere je bil pred tem od leta 1997.

O odločitvi, da preneha sodelovati z bližnjevzhodno četverico, se je ugibalo že od začetka letošnjega leta. Blair bo sicer še naprej ostal aktiven v regiji, a brez uradnega položaja.

Neimenovani vir blizu nekdanjega britanskega premierja je povedal, da se bo Blair zdaj posvetil regionalni diplomaciji in krepitvi odnosov Izraela z arabskimi sosedami. Poleg tega naj bi se posvetil prepričevanju Izraela, da olajša vsakodnevno življenje Palestincev v Gazi.

Omenjeni vir je še dejal, da je kljub političnim omejitvam položaja odposlanca Blair prepričan, da je bilo v zadnjih osmih letih veliko doseženega, a v prihodnje bo vseeno potreben nov pristop v iskanju dogovora o dveh državah - izraelski in palestinski, drugi ob drugi.

Mirovni proces brez napredka
Vse od imenovanja leta 2007 je bil bližnjevzhodni mirovni proces večinoma v slepi ulici, tako da je bila vloga Blaira bolj ali manj zreducirana na prizadevanja, da Izrael omili omejitve gibanja za Palestince in umakne cestne zapore na Zahodnem bregu.

Za zdaj še ni jasno, ali bo četverica imenovala novega odposlanca. Preden je Blair postal odposlanec, je bil položaj nezaseden osem mesecev, pred tem pa ga je zasedal nekdanji predsednik Svetovne banke James Wolfensohn.

Mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci se medtem ne premaknejo z mrtve točke. Nazadnje so zastala lani zaradi nepripravljenosti Izraela, da ustavi nezakonite gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki naj bi v prihodnosti predstavljal osrčje neodvisne palestinske države.