Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusko vrhovno sodišče je namreč v torek odredilo zaprtje Memoriala International, najvidnejše skupine za človekove pravice v državi. Razlog za odločitev sodišča so kršitve zakonskih obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med t. i. tuje agente. V organizaciji so v odzivu napovedali, da bodo našli zakonite načine za nadaljevanje dela.

Blinken je na družbenem omrežju Twitter obsodil "prisilno zaprtje" organizacije, ki jo je označil za eno "najbolj spoštovanih organizacij za človekove pravice v Rusiji". Ruske oblasti bi morale končati "zatiranje zagovornikov človekovih pravic in drugih neodvisnih glasov", je zapisal.

"Preganjanje Memorial International in Centra za človekove pravice Memorial je žalitev njune plemenite misije in človekovih pravic povsod," je v uradni izjavi dejal Blinken.

Do torkove odločitve je prišlo po "letu hitrega krčenja prostora za neodvisno civilno družbo, medije in prodemokratične aktiviste v Rusiji", je še sporočil Blinken.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Borrell pa je v imenu Unije ostro obsodil odločitev glede zaprtja Memoriala, ki "ima pomembno vlogo pri varovanju spomina na politično represijo in kršenje človekovih pravic".

"Zadušitev svoboščin bo na koncu oslabila tiste, ki se ukvarjajo s takimi dejavnostmi," je tvitnil Borrell.

Evropsko sodišče za človekove pravice je Rusijo pozvalo, naj začasno ustavi svojo odločitev glede zaprtja organizacije.

Zaprli bodo tudi center za človekove pravice

Moskovsko sodišče pa je danes odredilo še zaprtje centra za človekove pravice, ki deluje v okviru Memoriala. Sodišče je odločilo, da "na zahtevo tožilstva razpusti organizacijo za varstvo pravic Memorial in vse njene pridružene enote", je sporočil sodnik Mihail Kazakov.

Tožilstvo je sodno zaprtje Memorialovega centra za človekove pravice zahtevalo zaradi kršenja zakonodaje o "tujih agentih" in opravičevanja "terorizma in ekstremizma". Očita mu netransparentnost pri financiranju. V centru te navedbe zanikajo in zatrjujejo, da gre za politični pregon.

Pred sodiščem so se tudi danes zbrali številni podporniki Memoriala, ki nasprotujejo odločitvi.
Memorial velja za nekakšen simbol postsovjetske demokratizacije. V preteklih desetletjih mu je med drugim uspelo zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je bojeval proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je sestavljal tudi seznam političnih zapornikov, na katerem so tudi predstavniki prepovedanih verskih manjšin in najglasnejši kritik Kremlja Aleksej Navalni.

Rusija: Še en sodni udarec za Memorial