Izraelske sile pred vhodom v stari del mesta v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: EPA
Izraelske sile pred vhodom v stari del mesta v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: EPA

Al Džazira navaja palestinsko tiskovno agencijo Vafa, ki je poročala, da je izraelska policija v nedeljo napadla Palestince, ki so opravljali jutranjo molitev v mošeji, in jih tudi pretepala, da bi omogočili več deset judovskim naseljencem, da vstopijo na območje Al Akse. Gre za praviloma skrajne desničarje oziroma ultranacionaliste, poroča Al Džazira.

Šest Palestincev je bilo aretiranih, poroča Vafa, tudi varnostnik v mošeji, ki je želel posneti dogajanje.

Izraelska policija je tudi poostrila omejitve glede dostopa do mošeje in vstop vanjo prepovedala vernikom, mlajšim od 45 let.

Izrael aretacije izvaja tudi na okupiranem Zahodnem bregu, kjer so v nedeljo aretirali najmanj 14 Palestincev v njihovih domovih v različnih mestih. Od 10. maja so izraelske okupacijske sile na Zahodnem bregu ubile 25 Palestincev, vključno s štirimi, mlajšimi od 18 let.

Egiptovski mediatorji na delu v Izraelu in Gazi

Varnostni svet ZN-a je v izjavi pozdravil premirje med Izraelom in Palestinci in poudaril potrebo po takojšnji humanitarni pomoči palestinskemu civilnemu prebivalstvu, predvsem v Gazi.

Premirje je sledilo 11 dnem spopadov, v katerih je umrlo 261 ljudi, od tega 248 na palestinski strani, med njimi 66 otrok. Materialna škoda, predvsem v Gazi, je zelo velika. Tja so v soboto že prišli prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo.

Porušena Gaza. Foto: Reuters
Porušena Gaza. Foto: Reuters
Sorodna novica Proteste v podporo Palestincem na berlinskih ulicah spremlja 3000 policistov

VS ZN-a je v sploh prvi izjavi po 11 dneh tudi podprl poziv generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa, naj mednarodna skupnost sodeluje z ZN-om pri razvoju celostnega in trdnega svežnja pomoči za hitro in trajno obnovo območja. Prav tako so v VS-ju ZN-a poudarili pomembnost doseganja trajnega miru, ki naj temelji na viziji regije, kjer demokratični državi živita druga ob drugi v miru in s priznanimi mejami.

Ekipa egiptovskih mediatorjev je na terenu, kroži med Gazo, Izraelom in Zahodnim bregom, poroča BBC, kjer skušajo doseči uveljavitev dogovorjenih ukrepov. Med drugim so se že sešli s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Kot še en znak zaupanja, da bo prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas obveljala, naj bi danes delo nadaljevali tudi vladni uradi v Gazi. Ti so svoja vrata zaprli, ko so se 10. maja začeli izraelski letalski napadi.

Palestinska stran ocenjuje, da bo za obnovo Gaze potrebnih več deset milijonov evrov. Višji predstavnik Združenih narodov je ob obisku gosto naseljene enklave posvaril pred naraščajočo zdravstveno nevarnostjo za prebivalce, kajti številni so ostali brez strehe nad glavo.

180.000 ljudi na shodu v Londonu

V Evropi so v soboto v več mestih potekali protesti v znak solidarnosti s Palestinci. Samo v Londonu se je po podatkih organizatorjev zbralo več kot 180.000 ljudi. Poleg Londona so protesti potekali med drugim v mestih, ko so Manchester, Bristol, Peterborough in Nottingham. Po poročanju britanskega časopisa The Guardian bi to lahko bili eni od največjih propalestinskih protestov v britanski zgodovini.

Manjša skupina protestnikov je sicer zvečer v bližnji ulici poškodovala enega od mimo vozečih avtomobilov in policiste obmetavala s predmeti. Prijeli so sedem ljudi.

Protesti so potekali tudi v ZDA, Libanonu in v Nemčiji, kjer je za varnost skrbelo 2000 policistov.